In de Collecting Cars-podcast praat TopGear-presentator Chris Harris met David Clark, de directeur van McLaren van 1994 tot 1998. In die tijd produceerde McLaren de F1, de snelste productieauto gebouwd. De drijvende kracht achter de indrukwekkende topsnelheid was de 6,1-liter V12 van BMW.

Een V12 met meer dan 600 pk met de potentie om 386,5 km/u te rijden, moet je flink testen, anders eindigt het hele feest in tranen of vlammen. Tot nu toe was bekend dat McLaren twee Ultima’s gebruikte voor het testwerk, met de namen Albert en Edward. De ene kreeg een V8 van Chevrolet en de andere kreeg de V12 van BMW.

Nu, meer dan twintig jaar later, wordt pas bekend dat BMW ook een M5 Touring gebruikte om de 6,1-liter V12 te testen. Het Duitse merk lepelde de enorme twaalfcilinder in de M5 om misschien wel de beste stationwagen ooit te bouwen. Volgens Clark, die in de auto gereden heeft, is het een buitensporig ding.

De BMW M5 Touring V12 was zijn tijd ver vooruit. Het zou nog zeker tien jaar duren voordat voordat BMW een M5 met een V10 zou maken en zelfs die had nog geen 627 pk te verwerken. De Touring met twaalfcilinder is zelfs sterker dan de huidige BMW M5 Competition, al scheelt het slechts 7 pk.

Blijkbaar bestaat de BMW M5 Touring V12 nog steeds en stalt BMW de auto ergens op een geheime locatie. En nu de aap uit de mouw is, lijkt het ons hoog tijd dat BMW de wereld voorstelt aan een van hun beste creaties ooit. Beter dan de X7 Pick-up, in ieder geval.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)