…moet ook B zeggen. En dus heeft de nieuwe Mercedes-Benz B-klasse veel weg van de nieuwe A-klasse. Die ook nog moet komen trouwens.

De nieuwe B debuteert uiteraard op de IAA in Frankfurt. Het is visueel een hele verademing na de huidige B-klasse, die met zeer ruime afstand de slaapverwekkendste Mercedes in de toch niet misselijke geschiedenis van het werk was. Niet zo’n kunst dus om daar iets leukers van te maken, sterker nog: élke verandering zou een verbetering zijn geweest. Maar gelukkig hebben de Duitsers besloten dat de nieuwe B maar eens het grote broertje van de komende A-klasse moest worden, wiens concept-versie afgelopen april werkelijk iedereen met stomheid sloeg. Op zijn productievariant (die ongetwijfeld wat tammer zal uitvallen; zo zal het in ieder geval geen driedeurs maar een vijfdeurs worden. Boeh.) zullen we nog tot januari 2012 geduld moeten hebben, maar de foto’s van de nieuwe B zijn er dus al wel.

Hij heeft dezelfde vouwen en golven over de flanken lopen als de Concept A, wat hem meteen een verjongingskuur van een jaar of vijftig geeft. Het interieur ziet er (op de foto’s in ieder geval) uit zoals je dat van een echte Mercedes mag verwachten: fijn leer, mooi hout, een rustig en helder design en een toonaangevende afwerking.

Overigens is álles nieuw aan de B-klasse: niet alleen het uiterlijk maar ook onderstel, motoren, uitrusting én intentie. Waar de vorige B-klasse voornamelijk de eigenaren van astmatische labradors, obese kleuters of modeltreintjes uit de jaren dertig op het oog leek te hebben, moet de nieuwe B een stuk sportiever overkomen. Alleen daarom al is hij voor de verandering eens een keer niet groter, maar juist vijf centimeter lager dan zijn voorganger.

Er komen voorlopig vier turbomotoren, twee diesels van 109 en 136 pk en twee benzines van 122 en 156 pk. Gezien de sportieve aspiraties lijkt het ons dat er nog wel wat potentere versies bij kunnen. Een ongekende hoeveelheid (ongetwijfeld bijzonder hinderlijk aanwezige) elektronica moet er voor zorgen dat je tijdens de reis niets kan overkomen. Zo is het volle arsenaal aan ‘Assists’ om botsingen vooral te voorkomen beschikbaar voor de B.

De nieuwe B-klasse is begin september voor het eerst te zien in Frankfurt, de showroomintroductie staat voor november gepland.

 

Reacties