Nieuwe Mercedes B-klasse voor politie gespot

De nieuwe generatie B-klasse maakt zijn intrede

Foto('s): Damian van der WeideNieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Foto('s): Damian van der WeideNieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Foto('s): Damian van der WeideNieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Foto('s): Damian van der WeideNieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Nieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Nieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Nieuwe Mercedes B-klasse voor politie
Nieuwe Mercedes B-klasse voor politie

De tijd gaat snel. Bijna vier jaar geleden alweer begon de politie de Tourans te vervangen door Mercedes B-klasses. De Tourans zonder strepen zie je nu nog weleens rijden als taxi of met nietsvermoedende gezinshoofden achter het stuur. De eerste B-klasses zijn inmiddels ook al aan vervanging toe. TG-lezer Damian spotte de trailer met nieuwe exemplaren van de Mercedes B-klasse voor de politie op de A28. Hoewel de Mercedessen al sinds maart op kenteken staan, hebben we deze nieuwe generatie politieauto’s nog niet eerder gespot. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de nieuwe dienstauto’s van de politie. Mogelijk zitten ze nog in de testfase.

Waarom vervangt de politie de B-klasse nu al?

Als politieauto’s een bepaalde kilometerstand aantikken, dan worden ze vervangen. Ook politieauto’s die eervol sneuvelen onder diensttijd moeten vervangen worden. Aangezien Mercedes de B-klasse waar de politie nu mee rijdt niet meer bouwt, moeten ze voor de nieuwste generatie van de B-klasse gaan. Hetzelfde gebeurt nu met de Audi A6-interventievoertuigen van de politie: die worden stukje bij beetje vervangen door de nieuwe A6.

Wat is er anders aan de nieuwe Mercedes B-klasse van de politie?

De dieselmotor met 177 pk die de politie in 2017 koos, is er niet meer. Voor de nieuwe B-klasse kon de politie kiezen voor een sterkere versie met 190 pk of een minder krachtige versie met 150 pk. Ze gingen voor de minder krachtige B 200 d met 150 pk, wederom met een automaat. De 0-100-tijd van deze B-klasse is met 8,3 seconden gelijk gebleven en de topsnelheid is 219 km/u, wat 5 km/u langzamer is. De catalogusprijs van de nieuwe politieauto is zo’n 50.000 euro.

Kritiek op de B-klasse

Niet alle agenten waren blij met de vorige B-klasse. De nieuwe dienstauto’s konden namelijk niet hard genoeg over drempels rijden. De B-klasses werden voorzien van stuggere vering zodat ze niet met hun bodem op de grond klapten. Ook zou de vorige B-klasse te krap zijn, maar gelukkig is de nieuwe versie ruimer. De grote vraag is: hebben ze de schakelflippers bij de nieuwe ook vastgelijmd? De wieldoppen zitten in ieder geval stevig vast met een tiewrap.

Reacties
 1. Dennis zegt op 8 mei 2021 om 09:09:

  De eerste nieuwe B-Klasse is al voor het onderhoud en de bandenwissel geweest bij de dealer, van dat exemplaar waren de flippers niet vastgelijmd. Of dit bij allemaal is weet ik niet.

 2. Djay zegt op 7 mei 2021 om 21:04:

  Ze rijden al een jaar in deze nieuwe generatie b-klasses. Alleen duurt even met het vervangen door heel het land.

 3. Olaf zegt op 7 mei 2021 om 07:38:

  Dat de auto in maart al op kenteken stond maar nu pas uitgeleverd wordt is normaal.
  De auto komt kaal, als normale auto op de markt, en wordt daarna pas omgebouwd tot dienstwagen. Met alles erop en er aan.
  Het ombouwen kost zeker een maand.

 4. Amjad zegt op 7 mei 2021 om 00:24:

  Vorig jaar (zomer 2020) reed politie Nijmegen al met 1 B klasse van de nieuwe generatie (zelf gespot geen foto gemaakt helaas).

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken