Het uiterlijk van de nieuwe Mercedes E-klasse, die aanstaande maandag in Detroit onthuld zal worden, zal geen geheimen meer voor je hebben. De foto's staan all over the internet, maar wij houden ons nu eenmaal altijd braaf aan embargo's, dus bij ons zul je tot de 11e geduld moeten hebben. En mocht je die foto's nog niet zijn tegengekomen: geen probleem. Je kent de C-klasse? Nou, dat, maar dan iets groter. Of de S-klasse, maar dan kleiner.

Wat Mercedes inmiddels wél heeft vrijgegeven: wat foto's van het interieur. Eigenlijk veel interessanter, want hoewel je veel elementen óók al zult kennen uit andere Mercedessen, is het een plaatje van een interieur geworden. Het met zacht leer beklede dashboard, het krijtstreep-motief in de panelen, de tweekleurige stoelen, de prachtige afwerking: dit wordt zo'n auto waar uitstappen moeilijk wordt, omdat je weet dat waar je daarna ook heen gaat, het minder comfortabel zal zijn.

Uiteraard zit de nieuwe E ook weer vol met technische nieuwigheden. Een groot deel daarvan moeten we ook tot maandag onder de pet houden, maar wat we wel mogen zeggen heeft voornamelijk te maken met de digitali- en connectiviteit van de nieuwe E. Zo heeft hij op het stuur geen knopjes meer, maar aanraakgevoelige vlakjes die veel gemeen hebben met het scherm van je smartphone. Zo kun je er horizontaal en verticaal overheen swipen om de Burmester-stereo harder te zetten of te scrollen door de eindeloze keuzemogelijkheden op de enorme, volledig digitale schermen. Een druk op het vlakje volstaat om je keuze te bevestigen.

Die smartphone kun je natuurlijk draadloos opladen (als ie daarvoor geschikt is, tenminste) en is verbonden met een speciale antenne om bereik te garanderen. Hij is sowieso een verlengstuk van de auto, want via een app kun je allerlei dingen te weten komen (waar staat ie, hoe veel peut zit er nog in, is ie op slot et cetera) en met hem doen (afsluiten, voorverwarmen, noem maar op). Maandag meer.

 

Reacties