Het gaat nog wel even duren voor je je kunt auto vragen om koffie te zetten en je naar kantoor te rijden. De praktijk wijst uit dat nog geen enkele auto er echt klaar voor is om helemaal zelfstandig van A naar B te rijden. Maar de eerste stapjes worden rustig genomen, en die zijn van zichzelf al heel handig. Zo kunnen sommige modellen van Mercedes nu zelf een parkeerplek zoeken in de garage.

Wat we zeiden: het zijn de eerste stapjes. Voor nu gaat het nog maar om één parkeergarage, bij het vliegveld van Stuttgart, en alleen de EQE, EQS en S-klasse kunnen het trucje. Je reserveert vooraf een parkeerplek en rijdt vervolgens naar een uitstappunt aan het begin van de garage. Met je koffers vertrek je richting de gate en de auto gaat zichzelf vervolgens parkeren.

Ook de oplossing tegen sloperige valet-parking

De automatische parkeerdienst biedt hetzelfde gemak als valet-parking, maar zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand wat extra rondjes met je auto maakt. Ook zal er niemand met je sleutels vandoor gaan om een paar avondjes in je huis te bivakkeren. Mercedes noemt het zelf trouwens Intelligent Park Pilot met Automated Valet Parking.

Stel je eens voor dat je niet meer die duizeligmakende tornado op moet bij de RAI in Amsterdam, of dat je geen eindeloze rondjes meer hoeft te rijden bij de Bijenkorf in Utrecht. Het enige jammere in het geval van de EQE en de EQS is dat de auto zichzelf niet aan de lader hangt. We zien nog wel mogelijkheden dat de auto zichzelf door een kleine wasstraat rijdt.

Mooi vooruitzicht

Voorlopig kun je dus alleen maar bij parkeergarage P6 terecht om je nieuwe Mercedes zichzelf te laten parkeren, maar deze technologie zal steeds gebruikelijker gaan worden. Autoliefhebbers zullen niet snel de vrijheid van zelf autorijden willen opgeven, maar er zijn maar weinig mensen die plezier halen uit het ronddolen in een parkeergarage. Over een paar jaar zal dit verleden tijd zijn – hopelijk.

Reacties

  • 1scheveninger heeft op 22 augustus 2023 geschreven:

    En blijft de sleutel dan in de auto zitten? Zo niet, het lijkt me voor hackers een peuleschil om de computer van zo’n auto te kraken en dus de wagen te kunnen stelen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)