Zere ribben van karten. Een pijnlijke rechterbal door een Dakar Hilux. Een kapotte ruggengraat door de Baja 1000. Dat zijn we inmiddels gewend. Maar een zere kaak door een paar kilometer Londen? Dat is nieuw. Het komt door de spanning. De kennis dat er in de kofferbak van deze Porsche Panamera Sport Turismo zo’n 3,3 miljoen euro ligt is ondragelijk. Of eigenlijk: de kennis dat er tussen het goud en de buitenwereld geen bepantsering of zelfs getinte glazen zitten, is ondragelijk.
Iedereen die zich tussen de konvooi kan dringen, kan twee kratten (50,8 kilo per stuk) in elke Panamera zien liggen met de opdruk: ‘Baird & Co, Bullion Merchants’. En in elk krat zitten vier goudstaven 24-karaats goud. Precies het type dat je makkelijk kunt omsmelten en zorgeloos kunt doorverkopen voor een hoop geld.
Elke goudstaaf is meer dan 400.000 euro waard. Voor een opportunist makkelijk verdient. En die gedachte is eng. Deze vleeswording van The Italian Job is een PR-stunt van Baird & Co en Porsche. Voor ons rijden politieagenten op de motorfiets en boven ons cirkelt een helikopter.

Waarom?

Wat blijkt nou: het vervoeren van goudstaven gebeurt niet altijd met gepantserde voertuigen. Vaak ook met anonieme busjes. De beginplek van de tocht mogen we niet vertellen. Ook dit was een anoniem industrieel pand, dat een goudsmid bleek te zijn. De waarom is daarmee niet echt beantwoord: omdat het kan.

Bijzondere business

De mensen die de goudstaven maken moeten ze bijschaven om ze op het juiste gewicht te houden. Voordat ze naar de wc gaan, moeten ze hun handen wassen. Het water wordt gefilterd. De kleding wordt elk jaar verbrand om de goudsporen te verzamelen: dit levert per jaar 16.000 euro op.

Kaakpijn

Bij de Tower of Londen en de Tower Bridge was het spannend. De rode, blauwe en witte Panamera’s trokken veel aandacht waardoor de doorstroming werd belemmerd. De instructie als we overvallen werden? ‘Laten gebeuren, daar zijn we voor verzekerd’. De pijn in de kaak werd niet beter. Maar helaas ramptoeristen: de rit ging volledig goed. Veilig kwamen we aan bij de kluizen van Hatton Garden. PR-stunt geslaagd. TopGear-redacteur veilig.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)