Even uit de sleur van het dagelijks leven. Daarvoor kan een roadtrip een goedwerkend medicijn zijn. Zo’n reis over de weg kan flink in de kosten lopen. Wat denk je van brandstof (of elektriciteit bij een EV, want dat kost ook geld), accommodatie en het feit dat je als mens eten en drinken nodig hebt. En dan te bedenken dat je ook nog een reismaatje bij je hebt.

Nee, het leven van een roadtripper gaat niet over rozen, al kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken op financieel gebied. Een voorbeeld hiervan is dit trucje bij de tolwegen in Frankrijk. Zo zijn er nog tal van manieren om een zakcentje over te houden. Dit zijn negen tips om je roadtrip zo goedkoop mogelijk te maken.

01. Voedsel en verblijf

Betaalbare roadtrip TG-redacteur in een tentje (camping) met Caterham 170R

De grootste kostenposten van een roadtrip zijn vrijwel altijd het eten en het verblijf. Het idee is dat je dat beide natuurlijk gewoon doet, maar dan nét op het niveau dat het nog comfortabel is. Je kunt natuurlijk overal voor de daghap of alleen voor fastfood gaan, en je kunt kamperen in velden of slapen in de auto, maar erg leuk is dat niet. Dus…

Ga op zoek naar goedkope last-minute deals voor je overnachtingen. Bed & Breakfasts, jeugdherbergen, stacaravans – er zitten echt heel fraaie bij, dus kijk vooral wat verder dan je neus lang is. Wees bereid te delen. Dé manier om kosten te besparen is simpelweg het delen van kamers en ruimtes. Is nog lachen ook. Echt.

02. Boek buiten het seizoen

McLaren Artura rijdend op een weg zonder verkeer

Timing is alles: een roadtrip buiten het seizoen betekent enorm besparen op kleine hotels en hostels, dus ga vooral niet in het hoogseizoen. Dat scheelt ook meteen een hoop verkeer. Denk verder dan je directe omgeving.

03. Zoek in de buurt

MIataland hotel uitzicht

Ga je naar een stad? Vergeet dan de hotels wat verder buiten de stad niet – die zijn vaak stukken goedkoper en rijden doe je toch. Ontbijt goed en maak wat boterhammen of broodjes. Dan kun je op een mooie plek picknicken en besparen voor een wat socialere maaltijd ’s avonds.

Saaie dingen, of liever het vermijden daarvan, maken vaak het verschil tussen lol hebben en met irritaties moeten omgaan. De voorbereiding maakt het verschil!

04. Neem je tijd om op je bestemming te komen

Betaalbare roadtrip Toyota GR86 rijdend naar een tankstation in de UK (tanken)

Benzine verbranden op de snelweg is zinloos, en vaak ben je er niet eens zo heel veel sneller. Dus schakel die Eco-modus in en relax. En wat je ook doet: nooit tanken langs de snelweg.

05. Weersta de drang om de auto vol te gooien

Ferrari Daytona SP3 tanken bij een tankstation

Gooi de kofferbak niet vol met spullen die je toch niet gaat gebruiken. Dat weegt maar, kost dus brandstof en gaat ongebruikt weer mee terug.

06. Bereid niet alleen jezelf voor, maar ook de auto

Een klein beetje regulier onderhoud kan al veel verschil maken: iets simpels als de juiste bandenspanning kan enorm veel brandstof besparen én rijdt beter. Gooi ook het reservoir van de ruitenwissers vol en check of je Wegenwacht-lidmaatschap nog geldig is.

07. Neem een gereedschapsset mee

Gereedschap Jaguar in een tas

Hetzelfde geldt, zeker als je auto wat ouder is, voor een set basis-gereedschap – het zal je verbazen hoe handig dat kan zijn. De onze bevat wat dopsleutels, gaffertape, een zaklantaarn, tiewraps en een multitool.

Het beste kun je voor je roadtrip een realistisch budget bepalen en daar ook aan vasthouden. Is de accommodatie goedkoper uitgevallen? Mooi, dan heb je wat over voor een extra drankje of een beter diner. Ook is het zinvol om een aantal punten op je route vast te zetten.

08. Neem de tijd, dat is ook goedkoper

KIA EV6 GT aan laadpaal

Heb je een echt fraaie tocht in gedachten? Neem er de hele dag voor zodat je rustig je tijd kunt nemen. Eindig je de dag met een evenement, of een concert of iets dergelijks: reken alles ruim, zodat je niet in tijdnood komt. Vaste punten kunnen je ook helpen met het zoeken naar de beste plek om te overnachten.

Verder belangrijk: vergeet niet dat je het allemaal doet om lol te hebben. Bezoek dat kleine, onooglijke museumpje, pak dat spectaculaire uitzicht mee, neem de tijd om de dingen te doen die je anders nooit zou doen. Het levert betere verhalen en herinneringen op en hoeft niet veel te kosten.

09. Sta vroeg op

Speed Week 2022 vijf auto's bij zonsondergang

Sta vroeg op voor de zonsopgang, omdat het kan. Zelfs een nachtelijke rit door een grote stad kan een speciale ervaring zijn. Uitzicht is gratis, en je vindt het vaak op plekken waar je niet langskomt als je enkel van A naar B rijdt, dus probeer juist die wegen te nemen die je anders links zou laten liggen. En haal alles eruit wat erin zit.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear