Dus hoewel je soms helemaal knettergek wordt van je wederhelft, schoonmoeder of collega als bijrijder (‘Je mag hier maar 50, hoor. Oh, je moest hier naar links’), is de aanwezigheid van een vriend of vriendin juist alleen maar beter voor je hoffelijkheid. Dat is de conclusie uit een Amerikaans onderzoek naar asociaal en agressief rijgedrag.

In het onderzoek werd 72 uur lang op zes plaatsen gekeken naar agressief rijgedrag. Hierbij keken de onderzoekers naar toeteren, meerdere rijstroken tegelijk oversteken, over de vluchtstrook rijden en afsnijden. Daarbij concludeerden ze dat mannen het vaakst agressief gedrag vertonen achter het stuur. Niet heel verrassend, als we eerlijk zijn.

Opvallender was een ander fenomeen. Bij de aanwezigheid van passagiers nam agressiviteit licht maar consistent af. Vooral het toeteren naar andere auto’s nam af. Blijkbaar laten mensen zich eerder van hun beste kant zien als ze iemand naast zich hebben. Of zijn ze minder geremd als er geen sociale druk is om normaal te doen. Vergeet #DoesLief – ga gewoon carpoolen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)