‘Er bestaat geen ander model ter wereld dat erin geslaagd is om zijn eigen geschiedenis en traditie te benadrukken op basis van evolutionaire vooruitgang en tegelijkertijd nieuwe technische normen te stellen gedurende een periode van meer dan 60 jaar’, zegt Mini over deze nieuwe Cooper. Vooruit: we gunnen ze een gedeelde eerste plek met de Fiat 500.

Waar Cooper vroeger de motorisering aangaf, is het nu de modelnaam van de kleinste hatchback. Waarschijnlijk omdat iedereen toch altijd al Mini Cooper zei, ongeacht de motor. De nieuwe Mini komt eerst als volledig elektrische Cooper E en Cooper SE. Benzineversies volgen later nog. Deze twee Coopers vervangen de huidige Mini Electric.

Actieradius en specificaties Mini Cooper E en SE

De instapper krijgt een 40,7-kWh batterij met een actieradius van 305 kilometer. De 0-100-tijd is 7,3 seconden, het vermogen is 184 pk en het koppel bedraagt 290 Nm. De Cooper SE komt met een 54,2-kWh batterij die zorgt voor 402 kilometer actieradius en de 0-100-tijd is 6,7 seconden. De elektromotor is goed voor 218 pk en 330 Nm.

De maximale laadsnelheid van de E is 75 kW en die van de SE is 95 kW. In 30 minuten moet je de accu van 10 naar 80 procent kunnen laden. Nu we toch over de cijfertjes bezig zijn: de bagageruimte is 200 liter en met de achterbank plat is het 800 liter. Het nieuwe oled-display op het dashboard meet 24 centimeter in diameter. Achter het stuur zit geen scherm, alleen een head-up display.

Geen vlaggetje in de achterlichten van de Mini Cooper E of SE

De achterlichten branden niet meer in de vorm van de Union Jack, maar er zijn wel verschillende patroontjes mogelijk. Ook leuk zijn de namen van de rijmodi: Core, Green en Go-Kart. Per rijmodi veranderen ook de graphics op het scherm en in de head-up display. Ook heeft Mini het over rijgeluiden in het interieur.

Wat is de prijs van de nieuwe elektrische Mini?

De prijs van de nieuwe Mini Cooper is nog niet bekend. Al in november 2023 moet de productie starten, dus de prijs zal snel bekend worden. In Engeland beginnen de prijzen in ieder geval vanaf omgerekend 35.000 euro. Het zou gek zijn als ie in Nederland ineens twee keer zo duur is.

Ook gelijk een Mini Countryman

Samen met het kleinste model introduceert Mini gelijk het grootste model. De Mini Countryman is nu 4,4 meter lang, 1,8 meter breed en net geen 1,7 meter hoog. Ook deze auto krijgt een groot rond oled-scherm op het dashboard. Je mag deze hoge Mini bestellen met een benzine- of een elektromotor.

De Mini Countryman E krijgt 204 pk en 250 Nm, plus een actieradius van 462 kilometer. De 0-100-tijd is 8,6 seconden met een top van 170 km/u. De snellere SE 4ALL krijgt vierwielaandrijving en 313 pk. De actieradius is 433 kilometer en de 0-100-tijd is 5,6 seconden.

De benzineversie komt in drie smaken. De C krijgt 170 pk, de S ALL4 (met vierwielaandrijving) krijgt 217 pk en de snellere John Cooper Works All4 krijgt 300 pk. Die laatste krijgt adaptieve dempers die de auto 15 millimeter lager bij de grond zetten. Ook hiervan moeten de prijzen nog volgen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie