Een pijnlijke dag – zacht uitgedrukt – voor het personeel in de fabriek van Nedcar in het Limburgse Born: Mitsubishi heeft besloten de productie van de nieuwe Outlander en de opvolger van de Colt, de enige auto’s die er momenteel gebouwd worden, ergens anders onder te brengen. Met andere woorden: per 2013 sluit de enige grote autofabriek die Nederland nog kent.

In het verleden bouwde Nedcar ook auto’s voor Volvo en Smart, maar sinds enige tijd is Mitsubishi de enige fabrikant die er nog auto’s van de band heeft rollen. Het merk is al enige tijd voor 100 procent eigenaar van Nedcar, maar heeft vandaag besloten dat het niet langer economisch verantwoord is om de fabriek, die slechts een klein deel van haar capaciteit benut, draaiende te houden.

Momenteel heeft Mitsubishi Nedcar in de etalage gezet voor het symbolische bedrag van 1 euro, waarbij de nieuwe eigenaar ook het volledige personeel van 1.500 man moet behouden. Minister Verhagen zoekt actief mee naar een kandidaat om het geheel over te nemen, maar ziet er geen brood in om als overheid weer in de fabriek te gaan investeren. Helaas zullen veel autofabrikanten er ook zo over denken: elders op de wereld is het immers veel goedkoper om auto’s in elkaar te schroeven…

Reacties