Beeld je het boerenprotest in, keer duizend, zonder Snollebollekes en met pick-ups in plaats van tractoren. Zoiets stellen we ons voor in en rond de Indianapolis Motor Speedway als NASCAR werkelijk gaat overstappen op hybride aandrijflijnen. Stereotypen willen dat de conservatieve fans in het zuiden van de VS dit niet zullen waarderen.

Het zou een gigantische stap zijn voor de raceklasse. Het kostte NASCAR een lieve 62 jaar om over te stappen van carburateurs naar brandstofinjectie. Ze stapten over in 2012. De V8-motoren gebruiken zelf nu nog geen turbo’s of superchargers. De achtcilinders zijn gekoppeld aan een handbak met vier versnellingen.

John Probst, hoofd van ontwikkeling bij NASCAR, vertelde aan TechCrunch dat de volgende generatie racers, die onthuld wordt in 2021 en het jaar daarop zal debuteren, wellicht een hybride aandrijflijn krijgt. De auto’s kunnen dan verder rijden tussen tankbeurten en ze krijgen meer vermogen. Ze volgen dan het IndyCar-kampioenschap, dat al bevestigd heeft in 2022 een elektrohulpje te krijgen.

Overigens zijn de NASCAR-raceauto’s niet zo ouderwets als het lijkt.  De 5,8-liter V8-motoren produceren meer dan 720 pk en wees er zeker van dat de teams vele uren onderzoek en ontwikkeling in de auto’s pompen. Competitief links afslaan is zo makkelijk nog niet. De vraag is: hoe gaan de fans reageren op de hybride aandrijflijnen?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear