Na het eten van spinazie kun je – naast een boel groene overblijfselen op je tandvlees – last hebben van stroeve tanden. Dit schijnt te komen door een stofje dat oxaalzuur heet. Je komt deze substantie ook tegen in bijvoorbeeld rabarber, maar volgens het Brabantse ziekenhuis Bernhoven zit er ook veel oxaalzuur in cacao en chocolade. Het spul blijkt te helpen bij het recyclen van batterijen uit elektrische auto’s.

De Zweedse TU van Chalmers deed onderzoek om erachter te komen of er minder schadelijke manieren zijn om accu’s te recyclen. Bij het huidige recyclingproces komt veel CO2 vrij en het kost veel energie. Daarnaast is het teruggewonnen lithium vaak niet meer te gebruiken, omdat het vermengd is met mangaan en aluminium.

Bijna de hele batterij kan gerecycled worden

Helaas worden de batterijen niet ingesmeerd met chocola om vervolgens op magische wijze herbruikbaar te worden. Maar bij de juiste temperatuur, tijdsduur en concentratie oxaalzuur lukte het de onderzoekers om 100 procent van het aluminium en 98 procent van het lithium te recyclen. Ook het verlies van materialen als nikkel, kobalt en mangaan zou minder moeten zijn.

‘Onze methode is een veelbelovende nieuwe route voor het recyclen van batterijen’, zegt een van de onderzoekers. Het Zweedse team vindt dat verder onderzoek naar deze nieuwe route gerechtvaardigd is. ‘Als de methode wordt opgeschaald, hopen we dat het over een paar jaar gebruikt kan worden in de industrie’, aldus een ander lid van het team. Chocoladeboeren en autobouwers, jullie weten wat je te doen staat.

Reacties

  • Maarten heeft op 19 oktober 2023 geschreven:

    Heb al heel veel discussies gehad hier met experts die claimde dat accu’s niet te recyclen zijn.

    Zie hier; dat zijn ze wel en dat zijn ze al heel lang.

    Dit specifieke artikel gaat over technieken die dat proces energiezuiniger en zelfs geclaimd, efficiënter maken. Helemaal top!

    Het wordt natuurlijk ook een grote industrie de komende jaren, dat handjevol Model S’en uit 2016 zet nog geen zoden aan de dijk maar als over 10 jaar alle model 3 (uit 2019) en de rest klaar zijn voor de shredder heb je het wereldwijd over gigantische hoeveelheden kostbare materialen die niet meer uit een mijn aan de andere kant van de wereld hoeven te komen voor de bouw van nieuwe auto’s.

    Mooie vooruitzichten!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear