‘Bandje erom en gaan, dat zal mogelijk de gedachte geweest zijn’, denkt de verkeerspolitie uit Rotterdam toen ze dit busje een halt toe riepen. Blijkbaar dacht de bestuurder van de bus dat hij wel even een gestrande vrachtwagen van 8.000 kilo kon verslepen met een spanbandje. Voor alle duidelijkheid; dit mag dus niet.
De politie spotte de voertuigen op de A29. Het schijnt dat de vrachtwagen pech had en dat iemand anders van hetzelfde bedrijf hem kwam ophalen. ‘Als je collega met pech staat, dan wil je ‘m helpen. Een nobel streven, maar neem dan wel de juiste spullen mee’, schrijft de politie bij het Facebook-bericht. Voor de duidelijkheid legt de politie de regels nog even uit.
In een reactie aan TopGear Nederland laat de politie weten dat spanbanden hier niet voor gemaakt zijn. ‘Een spanband is bedoeld en gemaakt om ladingen te zekeren, maar niet om mee te trekken. Daarnaast kan deze spanband maximaal twee ton zekeren. Als je dan een vrachtwagen van 8.000 kilo gaat trekken, is dat vragen om grote problemen. En dat nog los van het feit dat het busje niet zoveel gewicht mag slepen.’
De boete voor de bus die een vrachtwagen trok met een spanband
Tot overmaat van ramp bevestigden de twee de spanband aan het bladverenpakket van de bus in plaats van aan een trekhaak of sleepoog. ‘Al met al een levensgevaarlijke cocktail’, zo vat politie het samen. De twee mochten hun weg niet vervolgen. De zaak gaat naar de Officier van Justitie, waarna wellicht een rechtszaak volgt. De politie vertelt dat boetes voor dit soort overtredingen ‘meestal tussen 750 en 1.000 euro’ uitkomen. Volgende keer toch maar gewoon de professionele hulpdiensten bellen.
René heeft op 14 januari 2023 geschreven:
Dit kan natuurlijk niet, maar de logica dat je blijkbaar een 8t spanband nodig hebt om een vrachtwagen van 8t te slepen klopt ook niet. Tenzij je die vrachtwagen verticaal wil slepen of met ~1G wil laten versnellen, is er geen 1:1 relatie tussen de massa van het getrokken voertuig en de benodigde sterkte van de “sleepkabel”.