Een lasercontrole van de politie, die ken je. Hopelijk niet uit ervaring. Maar wist je dat de politie, of eigenlijk de douane, weleens een röntgenmachine gebruikt tijdens een verkeerscontrole? En nee, daarmee scannen ze niet of je een wet hebt gebroken. Of eigenlijk misschien ook wel.

Zo nu en dan houdt de politie samen met bijvoorbeeld de belastingdienst of de douane een grote verkeerscontrole. Hierbij trekken ze bijvoorbeeld auto’s van de weg waarvan de ANPR-camera (Automatic Number Plate Recognition) aangeeft dat er nog een bekeuring openstaat of dat de APK bijvoorbeeld verlopen is.

De Mobix

Als de politie de douane uitnodigt voor zo’n controle, dan nemen ze weleens een mobiele röntgenmachine mee, die ook wel Mobix wordt genoemd. Deze omgebouwde vrachtwagen kan een arm uitklappen. Door met de arm langs een voorwerp te rijden, wordt het voorwerp gescand met röntgenstralen. De machine is groot genoeg om vrachtwagens en containers te scannen.

Waarom de politie soms een röntgenmachine gebruikt

Criminelen willen nog weleens verborgen ruimtes maken in hun voertuigen. Daar kunnen ze verboden middelen en voorwerpen verstoppen. In plaats van de gehele auto binnenstebuiten te halen, scant de mobiele scanner de auto om te kijken of er verborgen ruimtes zijn.

De röntgenmachine bij verkeerscontroles

Het apparaat in actie

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie