1: Het is een Porsche. Dus ongeacht hoeveel cilinders ie heeft en of er wel of geen turbo op zit: het wordt een goed ding.
Het zijn zware tijden voor puristen, nu een van onze meest geliefde autofabrikanten atmosferische motoren laat vallen ten gunste van turbocompressoren. De Boxster heeft altijd een heerlijke zescilinder boxermotor onder de kap gehad, die brabbelde en kweelde bij lage snelheden en die het vervolgens boven de 4.000 toeren uitschreeuwde van geluk – eigenschappen die je permanent lieten verlangen naar de dichtstbijzijnde tunnel. De grote vraag is natuurlijk wat de tunnel-factor doet bij de nieuwe Porsche 718 Boxster: we hebben in de auto gezeten, flink gas gegeven, en de eerste tekenen zijn veelbelovend. Het nieuwe instapmodel van de Porsche 718 Boxster maakt gebruik van een 2,0-liter viercilinder turbomotor die 300 pk sterk is, een stijging van 35 pk ten opzichte van z’n 2,7 liter metende voorganger.
Belangrijker is echter de sprong van het koppel, een gegeven dat zorgt voor de grootste karakterverandering van de auto. Er is 100 Nm meer om mee te spelen, een totaal van 380 Nm, nu beschikbaar vanaf 1.950 tot 4.500 toeren. Met andere woorden: het middengedeelte van de Porsche 718 Boxster is een stuk pittiger dan voorheen, en hoewel we enorm hielden van het uitwringen van de zes cilinders richting de rode lijn in een tunnel, weten we allemaal hoe veel nuttiger een sterk middengebied is in de echte wereld. De Porsche 718 Boxster S is uiteraard nog krachtiger. De 2,5-liter viercilinder produceert 350 pk en 420 Nm, respectievelijk 35 en 100 meer dan het vorige S-model. Ook deze is sterker bij lagere toerentallen. Objectief gezien is het dan ook moeilijk om te mopperen. Trouwens, het rode gebied begint in de 718 S bij 7.200 toeren en dat is maar 200 toeren minder dan het uitgaande model. De kans is dus klein dat je deze motor zult verwarren met een diesel.
2: Hij is niet traag.
Met de optionele PDK-transmissie met dubbele koppeling en het Sport Chrono Pack sprint de basis-718 Boxster van 0 naar 100 km/u in 4,7 seconden (dat is 0,8 seconden sneller dan voorheen), gevolgd door een topsnelheid van 275 km/u, terwijl de S de sprint afraffelt in 4,2 seconden (een verbetering van 0,6 seconden) en een top haalt van 285 km/u.
Deze cijfers vertegenwoordigen een aanzienlijke prestatieverbetering ten opzichte van de uitgaande modellen, en brengt het instapmodel bovendien op schreeuwafstand van een aantal van zijn meest illustere voorgangers. Voor de goede orde, de 911 Carrera 2.7 RS uit 1973 deed 5,8 seconden over de sprint van 0 naar 100 km/u en haalt een top van 249 km/u, de 911 Turbo uit 1975 haalt dezelfde snelheid in 5,3 seconden, terwijl de meter stopt bij 260 km/u. En zelfs de briljante en enigszins losgeslagen 993 Carrera RS uit 1995 is niet zo snel als de nieuwe 718 Boxster S. Trouwens: de remmen van 718 zijn ook opgewaardeerd.
3: Je zou de Porsche 718 Boxster kunnen zien als een tussentijdse facelift, maar het nieuwe model is veel meer dan dat.
Toen TopGear in aanwezigheid van de man van Porsche suggereerde dat het hier ging om een opgefrist model, werden we bijna het gebouw uitgegooid. Een gedetailleerd overzicht van modelcycli en interne codenummers volgde: de vorige Boxster was de 981, deze versie is dusdanig nieuw dat ie zijn eigen interne code kreeg: 982. Dit geheel in lijn met de nieuwe toevoeging 718, waarmee de auto logischer wordt gepositioneerd naast modelseries als de 911, de 918 en de 919. Porsche beweert dat de nieuwe auto een meer sculpturale vorm heeft, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat slechts een totale nerd in staat zou zijn om de verschillen te spotten.
Toen de oorspronkelijke Boxster werd gelanceerd (twintig jaar geleden, kun je het geloven?), waren de accountants bij Porsche ervan overtuigd dat deze de gehele voorkant kon delen met de 911 uit het 996-tijdperk, maar inmiddels zijn ze er wel achter dat differentiatie meer wordt gewaardeerd dan uniformiteit. Er zijn grotere luchtinlaten, nieuwe wielkasten en dorpels en een over de volledige breedte lopende accentstrip tussen de achterlichten (met de naam Porsche voluit geschreven ertussenin). Er zijn coole 3D-led’s, die net als de koplampen zijn voorzien van vierpunts-dagrijverlichting. Porsche claimt dat de enige delen die dit model deelt met z’n voorganger het stoffen dak, de voorruit en de motorkap/kofferdeksel zijn.
4: Het is een Porsche. Dus hij heeft een briljante wegligging.
Porsche zegt dat de achterkant volledig nieuw is, gezien het feit dat er een geheel nieuwe aandrijflijn in ondergebracht moest worden. Officieel is het chassis opnieuw ‘getuned’, en werd de elektromechanische stuurbekrachtiging opnieuw gekalibreerd voor een beter gevoel en meer beweeglijkheid. Porsches Active Suspension Management is een optie, en daarmee wordt ook de rijhoogte met 10 millimeter verlaagd.
De 718 Boxster S gaat verder: deze is verkrijgbaar met het PASM Sportonderstel, waarmee de rijhoogte 20 millimeter daalt, om je nog meer controle te geven over de setup. Daarmee wordt de vering voor en achter maar liefst 25 procent stijver (voorheen was het Sportonderstel alleen beschikbaar met vaste in plaats van actieve demping). Dat is dus de Boxster voor trackday-types, maar het gaat wat ver om de 718 Boxster een fantastische trackday-auto te noemen. Daarvoor wachten we liever op de Cayman (komt binnenkort). Of misschien op de GTS, die binnen een jaar op de markt komt. Of misschien zelfs op de Spyder, die waarschijnlijk opduikt in 2019.
5: Hij heeft dezelfde (optionele) Sport Chrono en modus-draaiknop als de nieuwe 911.
We vinden dit heel erg leuk. Niet per se de op het dashboard gemonteerde stopwatch, maar wel de mogelijkheid om via een draaiknop op het stuur chassis, motor en transmissie verder op te pompen. De nieuwe Porsche 718 Boxster neemt de leiding waar het gaat om uitbreiding van het toepassingsgebied van het pakket; je kunt hem instellen op standje Normal, Sport, Sport Plus of Individual.
Zo kun je de A1 af rijden en de auto met een draai aan de knop zetten in de stand zorg-dat-ik-om-zes-uur-thuis-ben, of kiezen voor de zonnige-ochtend-in-juni-stand met alleen tweede-versnellings-dijkweggetjesbochten. En, als je op weg bent in een PDK-versie, is er nog een andere knop te vinden: die zit in het midden van het stuur en heet Sport Response. Daarmee zet je eigenlijk alles op standje 11 – motor en transmissie – gedurende maximaal 20 seconden. We kunnen niet wachten om het uit te proberen.
Overigens, de Porsche 718 Boxster wordt geleverd met een 360 millimeter groot GT-stuur of een 375 millimeter sportstuur. Ja inderdaad, ze hebben opnieuw het wiel uitgevonden.
6: Porsche is goed in het bouwen van viercilinders.
Je kunt er een paar zien op deze foto’s. Ondanks hun beperkte afmetingen waren de 718 RSK en de RS 60 de grootste sterren aan het Porsche-firmament, vandaar de naamgeving van het nieuwe model. De eerste 718 vocht letterlijk boven z’n macht, want hij was voorzien van 1,5-, 1,6- of 1,7-liter viercilinder motoren om het mee op te nemen tegen de 3,0-liter V12-Ferrari’s.
Een 718 RS 60 won de 12 uur van Sebring en de Targa Florio in 1960, maar deed het om begrijpelijke redenen minder goed op Le Mans. Porsche en Ferrari hielden elkaar mooi in evenwicht qua aantal overwinningen dat jaar tijdens het World Sports Car Championship. Ook afgebeeld: het oorspronkelijke 924 ‘Baustoffe’ prototype – een sportwagen die samen met VW werd ontwikkeld (een opvolger van de 914/4, ook te zien op deze pagina’s), de sublieme 912 en het verkoopsucces dat 944 heet (met turbo in 1985).
7: Porsche is ook goed met turbo’s.
In 1975 lanceerde Porsche de originele Porsche Turbo. Die auto heette de Turbo. Sinds die tijd heeft Porsche zo’n beetje overal turbo’s opgeschroefd, met inbegrip van de kantoorkat en de inhoud van de kast met schoonmaakmiddelen.
De Porsche 718 Boxster S maakt gebruik van dezelfde variabele turbinegeometrie als de nieuwe 911 Turbo en is daarmee de enige auto in deze reeks met die technologie. Variabele turbinegeometrie is lastig om toe te passen op benzinemotoren door de hogere temperaturen die zij genereren. En hoewel deze de boost verhoogt zonder in te leveren op zuinigheid of reactievermogen van de motor bij lagere snelheden, heeft Porsche het niet gebruikt op de nieuwste 3,0-liter motor in de 911 Carrera, omdat deze het dankzij zijn grotere motorcapaciteit niet echt nodig heeft. Maar de nieuwe Boxster S viercilinder krijgt het wel. Slim.
8: Het interieur is prachtig en de graphics van het multimedia-systeem zijn niet langer korrelige rommel.
De interface van Porsche werd een beetje oubollig. Porsches Communication Management is nu standaard (PCM – zet deze auto tevens een nieuw wereldrecord qua afkortingen?), compleet met touchscreen en alle gehoopte toeters en bellen op het gebied van interactiviteit. We vinden de knoppen van de airco trouwens nog steeds lelijk.
9: De auto heeft het brandstofverbruik van een goedkope Koreaanse hatchback uit de jaren negentig.
Uiteraard zijn we in eerste instantie geneigd om ons te concentreren op de verbeterde prestaties die de nieuwe viercilinder turbomotor met zich meebrengt. Maar de beslissing om deze weg in te slaan, is overduidelijk ingegeven door de wettelijke noodzaak om de uitstoot te beperken en het brandstofrendement te verbeteren. Wij zouden willen zeggen dat een geclaimd gecombineerd gemiddelde van 6,9 liter voor de met PDK uitgeruste Porsche 718 Boxster zo’n beetje het dichtst in de buurt komt van het rijden in een sportwagen zonder schuldgevoel.
De S is goed voor een gemiddeld verbruik van 7,3 liter per 100 kilometer en zelfs met onze betonnen raceschoenen aan hebben we in het verleden al moeiteloos gemiddelden gehaald van 10 liter op 100 kilometer, dus dat belooft wat. De PDK beschikt ook over de virtuele tussentandwiel-setup die ook in de nieuwe 911 zit, waardoor het toerental tijdens modale snelwegsnelheden vermindert, wat leidt tot een lager gemiddeld verbruik.
10: Er zit een gewone, goede handbak in.
We waren bang dat Porsche, net als Ferrari, als missie had om de handgeschakelde versnellingsbak geleidelijk af te schaffen. Gelukkig lijkt het daar niet langer op: de Porsche 718 Boxster krijgt ‘m gewoon. Hij is niet zo zuinig als de PDK (en daardoor duurder in Nederland), en evenmin net zo snel, maar tevens weten we dat de mensheid niet altijd gaat voor de beste oplossing. Want we weten ook dat we graag drie pedalen en een versnellingspook willen, toch?
Reacties