Grappen over dat de Lamborghini Urus eigenlijk een opgewaardeerde Volkswagen Touareg is, zijn flauw. Maar wanneer het exclusieve Italiaanse merk trots meldt dat ze al 10.000 units van de Urus hebben weggezet, zetten ze de deur wel op iets meer dan een kiertje voor dit soort gebbetjes. Goed, je mag er best wat van vinden dat Lamborghini een massa-SUV in het aanbod heeft, maar bedrijfstechnisch was het een uitstekende zet. In Nederland zijn er officieel 54 nieuwe Urussen verkocht.

Vorig jaar maakte de Urus zijn beste jaar mee sinds de introductie in 2017: toen werden er 4.962 exemplaren verkocht. Dit jaar zal het aantal verkochte Urussen wat lager uitvallen vanwege de coronacrisis, maar het kan niet lang duren voordat Lamborghini trots meldt 15.000 stuks te hebben gebouwd. Over niet al te lang zou de Urus wel concurrentie moeten krijgen van Ferrari, die met een eigen SUV een stukje marktaandeel wil veroveren.

De bestverkochte Lamborghini ooit blijft voor nu nog even de Huracán. Daarvan zijn meer dan 14.000 exemplaren verkocht. De Huracán passeerde vorig jaar de Gallardo die in tien jaar tijd 14.022 keer een baasje vond. Om de productieaantallen van de Lamborghini Urus nog even in perspectief te zetten: Audi verkocht vorig jaar in Europa 17.627 exemplaren van de Q8. De Urus verkoopt dus lekker, maar het is nog altijd geen Audi of Volkswagen.

De 10.000e Urus is matzwart

De 10.000e Lamborghini Urus is een matzwart exemplaar met koolstofvezel accenten dat naar Rusland gaat. Vanbinnen koos de eigenaar voor oranje en zwart. Sinds vorige maand biedt Lamborghini parelmoerlakken aan voor de Urus, die desgewenst gecombineerd kunnen worden met bijvoorbeeld een zwart dak. De extra lakken zijn Giallo Inti (geel), Arancio Borealis (oranje) en Verde Mantis (groen). Maar wie genoeg geld neerlegt, zal elke kleur kunnen kiezen die hij of zij maar wil.

Een 4,0-liter twin-turbo V8 die 650 pk en 850 Nm produceert (al vanaf 2.250 tpm) lanceert de SUV vooruit. De 0-100-tijd is een summiere 3,6 seconden en de top ligt op 306 km/u. En handig: achterin is er plek voor een kinderzitje. De vanafprijs in Nederland is ongeveer 320.000 euro, maar uiteraard wil je daar nog wat opties bij.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)