Slecht nieuws. Het bedrijf achter Project Bloodhound heeft geen geld meer. In een statement dat vanmorgen werd gegeven, laat Bloodhound Programme Ltd weten faillissement te hebben aangevraagd.
Een duur grapje
Het kapitaal dat nodig is om van hieruit verder te gaan met het project, is van aanzienlijke grootte, maar niet onmogelijk om bij elkaar te harken. Bloodhound gelooft dat voor het neerzetten van het wereldsnelheidsrecord van 1.287 km/uur (800 mijl per uur) ongeveer 17 miljoen euro nodig is.
Het huidige record is in 1997 neergezet. Andy Green behaalde toen in de Thrust SSC een snelheid van 1.227 km/uur. Om de magische grens van 1.000 miles per hour (1609 km/uur) te verbreken is er ongeveer 28 miljoen euro nodig. Wil jij alvast bijdragen?
De eerste test verliep succesvol
Het Britse project om de 1000 miles per hour-barrière te doorbreken op een 18 kilometer lange en anderhalve kilometer brede baan, begon in 2007. Men ontving steun van partners als Rolex, Rolls-Royce (dat merk dat vliegtuigmotoren bouwt), het Ministerie van Defensie en ook donaties van verschillende particulieren. Vorig jaar behaalde de Bloodhound SSC een snelheid van 321 kilometer per uur, tijdens tests op Newquay Airport in Cornwall. Vanaf 60 kilometer per uur behield hij een min of meer constante vorm van acceleratie, waarbij hij elke seconde 30 km/uur harder ging. Elke seconde.
Voorlopig gebeurt er niks
Hoewel de potentiële recordbreker dus helemaal af is, staat het project voorlopig in de ijskast, totdat nieuwe sponsors gevonden kunnen worden. En niet alleen de auto zelf is af. Men heeft nog veel meer plannen van het project al voltooid. Bij Hakskeenpan, een zoutpan in Zuid-Afrika, is een 18 kilometer lange, anderhalve kilometer brede baan voorbereid en heeft men al voorbereidingen getroffen op het gebied van communicatieverbindingen.
De bestuurder van het project, Andrew Sheridan, zei: ‘De faillissementsaanvraag biedt de ruimte om een investeerder te vinden. Een investeerder die de gegarandeerde financiering, stimulans en expertise die nodig zijn om het project voort te zetten, zal verschaffen.’
‘We zijn al aan het praten met een aantal potentiële investeerders en moedigen elke andere geïnteresseerde partij aan om direct contact met ons op te nemen.’ En dat zou TopGear ook doen, stel dat we ergens 25 miljoen euro hadden liggen.
Project Bloodhound heeft jouw hulp nodig
Mark Chapman is de hoofdingenieur van het project. Hij zegt dat met de ‘juiste ondersteuning’ (heel veel geld), zijn team in minder dan een jaar hun gooi naar de recordpoging zouden kunnen vervolgen.
Laten we dus hopen dat dit niet het einde van Project Bloodhound betekent. Alles wat er nodig is, is kapitaal. Dus waar wacht je op? Grijp je chequeboekje en steun het project. Ze hebben je nodig.
Reacties