Het is eigenlijk wel grappig hoe gefixeerd we zijn op de topsnelheid van een auto, terwijl het niet echt relevant meer is. Vroeger (echt lang geleden) had je auto’s die met moeite 130 km/u konden halen, maar zelfs in een modale Kia Picanto haal je 150 km/u of meer. Met elektrische auto’s zijn we vooral blij dat ze zo vlug accelereren, maar ook een Hyundai Inster haalt met makkelijk 160 km/u. Echt trage auto’s bestaan gewoon niet meer.

Daarom waren we verrast bij het horen van het nieuws dat de Renault Clio begrensd kan worden op 110 km/u. En daarmee bedoelen we niet een begrenzer die je zelf kunt instellen in de auto. Je weet wel, zo’n piepje als je weer eens te hard rijdt. Nee, het gaat echt om een Renault Clio die begrensd is op 110 km/u en weigert 111 km/u (of harder) te rijden. Het is een service van Renault voor haar jongere, en vooral beginnende, bestuurders om te zorgen dat ze niet te hard rijden.

Waarom rijdt de Renault Clio niet harder dan 110 km/U?

Dat komt door een speciaal stukje wetgeving in Frankrijk. Beginnende bestuurders mogen daar niet harder dan 110 km/u rijden op snelwegen waar 130 km/u het maximum is. In Nederland hebben we iets soortgelijks voor beginnende motorrijders, die niet op een te krachtige motor mogen rijden. Dit om te voorkomen dat 18-jarigen op Yamaha R1’s de straten onveilig maken.

Renault Clio begrensd op 110 km/u en Pierre Gasly

110 km/u is een relatief lage snelheid, en als iedereen om je heen (minimaal) 130 km/u rijdt, is het lastig om jezelf aan de limiet te houden. Als speciale service biedt Renault aan om de Clio softwarematig aan te passen. Aan het vermogen en koppel verandert niets, dus je kunt nog steeds veilig invoegen en eventueel inhalen. Maar harder dan 110 km/u rijden op de snelweg zit er niet in. Leuk: als je jouw Renault Clio aan je ouders of Pierre Gasly uitleent, blijft de topsnelheid 110 km/u.

Het kost ook nog eens geld

De actie is onderdeel van het ‘human first program‘ van Renault. Bij veel ongelukken in Frankrijk zijn mensen onder de 35 jaar betrokken. In veel gevallen is een te hoge snelheid de oorzaak. Op deze manier hoopt Renault zijn steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid. De service is overigens niet gratis. Voor 59 euro begrensd Renault de topsnelheid van de Clio naar 110 km/u.

Lees ook: EU: ’Verplichte snelheidsbegrenzer vanaf 2024’

Als je ietsje ouder bent en de fontanellen zijn dichtgegroeid (na 3 jaar bezit van rijbewijs) kun je voor 59 euro de begrenzer eraf halen. Dan zal er een wereld voor je opengaan. De langzaamste Renault Clio is de TCe 90 en die haalt al een bizarre topsnelheid van e175 km/u. De Clio TCe 100 doet er een schep bovenop en dendert door tot een bijna zuiver theoretische en nauwelijks te bevatten topsnelheid van 187 km/u.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *