Testobject: Renault Clio
Uitvoering: RS 220 Trophy
Locatie: Circuit de Haute Saintonge, Frankrijk
Weersomstandigheden: zonnig en een graad of 28

Jullie kennen de Renault Clio RS 220 Trophy toch allang?

Klopt, maar Renault heeft de Clio gefacelift en daarmee meteen de RS vernieuwd. De meeste wijzigingen zijn niet heel spectaculair – zo zijn er andere 18 inch velgen en nieuwe led-lampen in de vorm van de typische RS-blokjes. Maar er is één nieuwtje waar je absoluut van gaat stuiteren: dikke brulpijpjes van Akrapovic, zoals je die op de RS 16 conceptcar ook kon zien en horen.

Akrapovic? Hebben!

Moet je wel de Trophy-versie van de RS bestellen, want alleen daarop is het systeem een optie. Je krijgt dan nog meer interessant spul, zoals het hardcore Trophy-onderstel (anders zit je ‘slechts’ opgescheept met het standaard sportonderstel of de optionele Cup-setup). Nog iets wat je zult willen: de RS Monitor 2.0, waarmee je je innerlijke nerd kunt voeden met al je rij-data in grafiekjes en tabelletjes.

Leuk, maar jullie zeiden iets over een circuit?

We maakten slechts een kort ritje met de RS – de rest van de tijd brachten we door met de standaard Clio, waarover je in dezelfde TopGear ook kunt lezen – maar dat korte ritje was wel op het circuit van Haute Saintonge bij Bordeaux: een compact, heuvelachtig en uitdagend baantje dat matcht met de venijnige RS Trophy als Bonnie met Clyde. De kleine Clio leeft helemaal op wanneer je ‘m in het rond mept alsof je een pesthekel aan ‘m hebt. Hij vreet zich vast in de bochten, tilt een achterwiel op en laat z’n nieuwe herriepijpjes knallen en ploppen. Z’n EDC-automaat mag dan nog steeds niet onze voorkeur hebben boven een goede handbak, maar oei, in deze omstandigheden werken de flippers wel erg goed: snel, accuraat en met opzwepende klappen.

Een feestje dus. Kost dat?

De RS 220 Trophy staat in de Nederlandse prijslijst voor 32.190 euro – exclusief extraatjes. De Clio RS met 200 pk heb je vanaf 28.490 euro, fractioneel duurder dan voorheen. Renaults nieuwste heethoofdjes zijn nu te bestellen.

Video?!

Jazeker: rij een rondje mee achter het stuur van de Renault Clio RS 220 Trophy met Akrapovic-lawaai!

Lees het complete rijverslag van de Renault Clio RS 220 Trophy in TopGears septembernummer, dat vanaf 18 augustus in de winkel ligt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)