De mensen van Renaultsport weten hoe ze een waardige performancemachine moeten maken. De fantastische Mégane RS Trophy-R was niet voor niets onze Performance-auto van het Jaar 2019. Het was dan ook geen verrassing dat diezelfde mensen in 2014 besloten een raceauto te bouwen die alleen bedoeld was voor het circuit, de Renault RS01. En dat lukte ze aardig, want ze plukten de V6 uit de schappen van concerngenoot Nissan. Inderdaad, díé V6.

Deze Renault RS01 staat op dit moment te koop via het Zwitserse bedrijf Carugati Automobiles. Het is een exemplaar uit 2015 dat al sinds 2016 meerijdt in de Franse V de V-enduranceklasse (vernoemd naar de oprichter Eric Van de Vijver). Er staat zo’n 9.700 kilometer op de teller, dat is meer dan de meeste hypercars die vandaag de dag te koop staan. En je kunt ervan uitgaan dat het geen rustige kilometers zijn geweest.

De Renault RS01 is voor iedereen geschikt

Even snel wat achtergrondinformatie. De koolstofvezel monocoque komt van Dallara en de 3,8-liter V6 met dubbele turbo komt uit de Nissan GT-R. De zescilinder kreeg een dry-sump en produceert zo’n 550 pk en 630 Nm bij 5.000 tpm. De gehele auto weegt zo’n 1.100 kilogram. De enorme achterkant zorgde voor 1,7 ton aan neerwaartse kracht bij een snelheid van 300 km/u.

Helaas stopte de raceklasse waar de Renault RS01 voor gemaakt was na twee seizoenen. Maar we weten zeker dat degene die deze auto koopt er evengoed veel plezier wel van zal hebben. De 01 is zo gemaakt dat ook een onervaren coureur er goed mee uit de voeten kan. Hij helpt de bestuurder met tractiecontrole, ABS en de sequentiële zeventraps bak heeft geen koppelingspedaal. Lekker makkelijk, dus. Nieuw kostte deze auto je zo’n 290.000 euro zonder belastingen. Deze staat te koop voor 269.459 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear