De 180 gesloopte coureurs mogen eindelijk hun vermoeide ogen dicht doen. De 24 uur van Le Mans 2016 zit erop. Porsche is de grote winnaar en niemand had dit tot zes minuten voor de finishvlag verwacht. Nog nooit had een autobouwer zoveel pech.

De 24 Heures du Mans begon wederom op een kletsnatte baan. Audi knalt snel naar de eerste plek maar moet deze positie al snel inleveren door technische problemen. Toyota en Porsche maken daar dankbaar gebruik van en gaan de strijd aan om de eerste plek. Het spannende gevecht houdt 23 uur aan, met minder dan een ronde verschil. Uiteindelijk gaat Toyota aan de leiding. Vijf minuten voordat de 24 uur erop zit, gaat alles nog goed bij Toyota, de champagne wordt al koud gezet. Maar op Le Mans kan zelfs in de laatste ronde nog van alles gebeuren. En ook vijf minuten voor tijd. Echt waar. VIJF minuten voordat de race voorbij is, kapt de Toyota TS050 ermee en kruipt op Prius-snelheid de baan over. Drie minuten voor tijd valt de Toyota volledig stil en schiet Porsche er voorbij richting de overwinning. De andere Toyota, met startnummer 6, eindigt op plek 2; Audi nummer 8 schuift door naar plek 3.

Op start/finish bleef een #Toyota eenzaam staan… #LeMans24

A photo posted by TopGear Nederland (@topgear.nl) on

En dan het historische gevecht in de GTE Pro-klasse, waar Ferrari en Ford head to head gaan. Na 21 uur verspeelt Ferrari zijn kans op de overwinningvan Le Mans 2016 door een stuurfout: de Ferrari 488 GTB van Risi Competizione maakt een pirouette. De Ford GT van Chip Ganassi Team USA ligt op kop en kan niet meer bedreigd worden in de drie uur die op dat punt nog te gaan zijn. De Ford GT pakt na 24 uur de zege, gevolgd door Ferrari op plek 2, en op plek 3 en 4 wederom een Ford GT. Geen één-twee-drietje van Ford, maar een nette score voor het Le Mans-debuut van de Ford GT.

De laatste loodjes! #LeMans24

A photo posted by TopGear Nederland (@topgear.nl) on

Resultaten 24 uur van Le Mans 2016

Positie Team (LMP1) Bestuurder
1 Porsche Team JANI Neel
2 Toyota Gazoo Racing SARRAZIN Stéphane
3 Audi Sport Team Joest DI GRASSI Lucas
4 Audi Sport Team Joest FÄSSLER Marcel
13 Porsche Team BERNHARD Timo
Positie Team (LMP2) Bestuurder
5 Signatech Alpine LAPIERRE Nicolas
6 G-Drive Racing RUSINOV Roman
7 SMP Racing PETROV Vitaly
8 Strakka Racing WATTS Danny
9 EURASIA MOTORSPORT JUNJIN Pu
Positie Team (GTE Pro) Bestuurder
18 FORD CHIP GANASSI TEAM USA MÜLLER Dirk
19 RISI COMPETIZIONE FISICHELLA Giancarlo
20 FORD CHIP GANASSI TEAM USA DIXON Scott
21 Ford Chip Ganassi Team UK MÜCKE Stefan
23 Aston Martin Racing SØRENSEN Marco
Positie Team (GTE Am) Bestuurder
26 Scuderia Corsa SEGAL Jeffrey
27 AF Corse COLLARD Emmanuel
28 Abu Dhabi-Proton Racing HEINEMEIER HANSSON David
30 Clearwater Racing MOK Weng Sun
33 Gulf Racing BARKER Ben

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear