Het laatste echte modelnieuws van Saab dateert van tien jaar geleden, toen de wereld verblijd werd met de Saab 9-5. Een jaar later zag de Saab 9-3 het levenslicht. Alles wat sindsdien volgde waren variaties op dit thema, met als triest dieptepunt de tot Saab 9-7X omgebouwde Chevrolet. Trailblazer.

Het achterwege blijven van nieuwe modellen heeft natuurlijk alles te maken met het saldo van het bankboekje, en ieder ander merk had allang de sympathie van autokopers verloren. Maar voor Saab gloort er nog altijd hoop. Al wordt ons geduld wel erg op de proef gesteld nu bekend is gemaakt dat het nieuwe instapmodel, de Saab 9-1, pas in 2010 op de markt verschijnt. Voor een auto die cruciaal is voor de toekomst van een heel merk hadden wij wellicht iets meer haast gemaakt.

Maar goed, de Saab 9-1 moet gaan concurreren met andere kleine premium modellen als de Audi A3 en de BMW 1-serie. Daarom hopen we maar dat de kleine Saab straks niet al te veel doet denken aan de Opel Astra, de auto waarop hij wordt gebaseerd. Saab laat wel alvast weten dat we van de 9-1 ook een versie met hybride-aandrijving kunnen verwachten. Hopelijk is dat in 2010 niet achterhaald.

Reacties

Meer van TopGear