Handelaars van Saab doen goede zaken in Nederland. Elke maand komen er vanuit het buitenland leuke exemplaren hierheen die niet geheel toevallig oud genoeg zijn om binnen de youngtimer-regeling te vallen. Onderscheidend ben je heus nog wel in een Saab, maar wat als je écht iets unieks wilt rijden? Dan zou je een bod kunnen uitbrengen op de enige Saab EX Prototype ter wereld.

In 1997 vierde Saab zijn vijftigste verjaardag en zoals dat gaat in autoland, bouwen merken dan een speciaal model. Of eigenlijk was het ene Per Ekstrøm uit Noorwegen die dit speciale model bouwde, maar wel met officiële goedkeuring van Saab uit Zweden, en met originele onderdelen. Het kostte ergens tussen de 3.000 en 4.000 uur om de auto te bouwen.

De Saab is ouder dan je denkt

Op papier is deze Saab EX Prototype een Saab 9000CC uit 1987. Hij is dus net wat ouder dan ie eruitziet. Ekstrøm liet een nieuwe koets van een Saab 900 II uit de fabriek komen. De achterruit komt blijkbaar van de 900 Cabriolet en het dak is zeven centimeter lager dan normaal. De wielkasten komen dan weer van een Saab CS 9000. De auto zou helemaal volgens de richtlijnen van Saab gebouwd zijn.

Voorin ligt een 2,3-liter turbomotor met 220 pk. De teller staat op 154.000 kilometer en volgens de verkopende partij is de auto uitstekend onderhouden. De lak zou nog in perfecte staat zijn. Momenteel staat de auto te wachten op zijn volgende eigenaar in België. Naar verwachting moet de auto 60.000 tot 90.000 euro opleveren. Op 8 oktober kun je bieden bij Bonhams.

Reacties

 • Rudy heeft op 23 september 2023 geschreven:

  Deze Saab doet mij heel erg denken aan mijn Ford Capri. Hij ziet er moderner uit dan de Capri maar de lijn is hetzelfde. Ik heb het dan over een Capri uit 1978. Ook het interieur lijkt qua inrichting op de Capri die ik had. Deze auto had zo maar de ‘next gen’ Capri kunnen zijn.

  Reageer
 • Oddlobster heeft op 22 september 2023 geschreven:

  Meningen verschillen en ik ben geen Saab fan maar deze ziet er naar mijn idee wel gelikt uit. Als ik het kon missen zou ik mee bieden.

  • Piet heeft op 23 september 2023 geschreven:

   Wat moet je ermee, ziet er niet uit. Saab bestaat al 25 jaar niet meer dus voor onderdelen dikke (dure) ellende

   Reageer
  • Peter Dijkstra heeft op 22 september 2023 geschreven:

   Ooit een einzel model tegengekomen van een Saab die gemaakt was voor de fi Bahco. Een station die er verdomd goed uit zag.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)