Saab heeft z’n vechtlust en trots weer terug, en komt daarom met deze PhoeniX conceptcar, gebaseerd op dezelfde principes als de allereerste Saab en gemaakt naar een ontwerptaal die ze ‘aeromotioneel’ noemen. Dat zie je aan al die vleugeltjes en zo.

De PhoeniX is het werk van Jason Castriota, die zich nog niet zo heel lang geleden met Ferrari’s bezighield. De auto staat op het platform van de nieuwe, nog te introduceren 9-3 en biedt plaats aan vier inzittenden. Voor de aandrijving zorgen een 1,6-liter turbomotor uit een Mini, die 200 pk op de voorwielen zet, en een dikke elektromotor van 34 pk op de achterwielen. De CO2-uitstoot blijft hiermee steken op 119 g/km en het gemiddelde verbruik op 5,0 l/100 km.

In het interieur vinden we een dashboard dat, nog meer dan bij andere Saabs, om de bestuurder heen gebouwd is. Het infotainment-systeem kan overweg met Google Android en biedt toegang tot muziek, apps en het internet. In de vloer zit led-verlichting en uiteraard kun je de stoelen op allerlei manieren opklappen, omvouwen en dat soort dingen.

De PhoeniX is op geen enkele manier realistisch genoeg om ooit in productie te kunnen gaan. Maar gaaf vinden we ‘m wel.

Reacties

Meer van TopGear