Saab: erop of eronder kopten we gisteren. Helaas is de deal met Spyker afgeketst en over een eventuele tweede bieder wordt niet meer gesproken. Dus trekt GM de stekker uit het bijzondere Zweedse merk. GM benadrukt dat Saab niet failliet is verklaard, maar dat het merk op een verantwoorde manier wordt afgebouwd. 

Duizenden medewerkers in de fabriek in Trollhättan zitten binnenkort zonder baan. Ook vele toeleveranciers worden getroffen. De huidige Saab-rijders kunnen wel nog gewoon aanspraak maken op garantieclaims en de onderdelenvoorzieining wordt ook in stand gehouden.

——————————————————————————————–

Voor het einde van dit jaar wil General Motors een definitieve oplossing voor Saab hebben, anders gaat de deur op slot. Financieel kan het geplaagde Zweedse merk weer een paar maanden vooruit door verkoop van de oude 9-5 en de technologie van de huidige 9-3 aan het Chinese BAIC.

 
Er wordt nog onderhandeld over het bod van Spyker, maar diep in de wandelgangen gonst het over nog een tweede bieder. Met de 135 miljoen van BAIC kan het merk in ieder geval de komende drie maanden de kosten dekken en dat geeft weer een beetje lucht.
 
Hoe volop in leven Saab nog is, blijkt wel uit een foto van de 9-5 Sport Estate die in de Zweedse pers is verschenen, waarbij nog onduidelijk is of het om de definitieve auto gaat of om een rendering. Toch is het in dit stadium van onderhandelen niet verkeerd om even in de kast te laten kijken.

Reacties

Meer van TopGear