Seat loopt al tijden te verkondigen dat ze nu toch echt, écht een SUV gaan maken. Hun meest recente hint naar dit plan was de 20V20 conceptcar, en verdraaid als het niet waar is: daarvan presenteren ze nu een productieversie. Zwaai maar met je modderige handje naar de nieuwe Seat Ateca.

De Spaanse VW-tak kan wel een duwtje in de rug gebruiken en het lijkt erop dat dit precies de manier is om dat voor elkaar te krijgen. SUV's zijn immers heet, vooral de compacte, praktische, zuinige en stoer ogende varianten, en de Ateca kruist al die vakjes netjes aan. We zien de hoekige Seat-styling die we kennen en waarderen van de huidige Leon, compleet met led-signatuur en funky patatsnij-grille, vakkundig opgeklopt tot iets bonkigs en semi-ruigs. Wat uitstulpingen hier, matgrijze randjes daar, en er staat plots een van de designtechnisch meer geslaagde SUV's van het moment.

De Ateca is 4,36 meter lang maar oogt een stuk groter en biedt een hoop binnenruimte. Seat geeft hoog op over z'n sportieve insteek, die vooral tot uiting moet komen in z'n onderstel en bijbehorend rijgedrag. Afhankelijk van hoe los je gaat op de optielijst staan er een uitgebreid infotainmentsysteem met 8 inch scherm, adaptieve cruisecontrol met file-assistent, kruisverkeerwaarschuwing bij achteruitrijden en een camerasysteem met vogelperspectief tot je beschikking. Daarnaast spreekt de Ateca MirrorLink, Apple CarPlay en Android Auto en kun je je smartphone draadloos opladen in z'n dashboard.

De Ateca komt er met drie TDI-diesels (115, 150 en 190 pk) en twee benzinemotoren (115 en 150 pk, de laatste met cilinderuitschakeling). Ook kun je kiezen uit drie uitrustingen, voor- of vierwielaandrijving en een handgeschakelde zesbak of DSG-transmissie. De schoonste versie is de voorwielaangedreven 1.6 TDI met een opgegeven verbruik van 4,3 l/100 km en 112 g/km aan CO2-uitstoot.

Is je auto emoción aangewakkerd? Nog heel even wachten tot maart: dan gaat in Genève officieel het doek van de Ateca en duurt het ook niet lang meer voor ie op de markt komt.

Reacties

Meer van TopGear