En we zijn compleet: na de Audi A3, Volkswagen Golf en Seat Leon is nu ook de laatste ontbrekende telg van het nieuwe, lichte en slimme MQB-platform onthuld. In hun glimmende museum in Tsjechië trok Skoda het doek van de Octavia.

Wat had je verwacht? Natuurlijk neemt Skoda geen grote risico's, en is de styling weer aan de brave kant. Wel hebben ze er een paar leuke elementen in verwerkt, zoals de geprononceerde lijnen op de motorkap en (optionele) led'jes voor en achter. Ook zijn de materialen in het interieur opgekalefaterd, waarbij we ons beginnen af te vragen wat over een generatie of twee nog het verschil met VW zal zijn. Erg veel doet het er namelijk nu al niet meer voor onder.

Maar de echte troef van de Octavia, naast ongetwijfeld zijn prijs, is zijn ruimte. Na de Rapid, die qua formaat vergelijkbaar is met de vorige Octavia, moest deze auto flink groter worden. Nou, dat is gelukt. We waren bij de onthulling en zijn eens achterin gaan zitten. Laten we zeggen dat je daar zo een aflevering van Nederland in Beweging zou kunnen opnemen; mede dankzij de ruim 10 centimeter langere wielbasis ten opzichte van zijn voorganger. De kofferbak is volgens Skoda de ruimste in zijn klasse, en ook dat geloven we graag.

De nieuwe Octavia is naast groter ook lichter geworden – tot 102 kilo – waardoor ie in sommige gevallen minder weegt dan de allereerste Octavia uit 1996. Goed bezig. Uiteraard is ie vol te laden met de nieuwste veiligheidsgrappen, en kun je ook zaken als adaptieve cruisecontrole en een automatische parkeerhulp bestellen. Je hoeft dus niet af te zien in deze Skoda.

Ook qua motoren is de Octavia up-to-date gebracht. Net als de overige MQB-ers begint het bij een 1.2 TSI en gaat het via 1.4 TSI's naar een 1.8 TSI. Dieselen kan met een 1.6 of een 2.0 TDI met verschillende vermogens. Ook hier wordt een aardgasversie beloofd, komt er een uitzinnige RS (hoera!), en een ultrazuinige Greenline met 89 g/km uitstoot. Da's net te veel voor 14 procent bijtelling in 2013, maar Skoda Nederland is bezig om die extra gram ervanaf te snoepen.

Vanaf de lente vind je de nieuwe Octavia bij de dealer.

Reacties