Liefhebbers van betaalbaar Tsjechisch hardrijden (ze zijn er vast) mogen juichen, want de Skoda Octavia RS is terug. Hij eist meteen de titel van 'snelste Skoda ooit' op.

De nieuwe Octavia is nog niet droog achter de oren of de topversie dient zich al aan; zo zien we het graag. De RS komt er met twee verschillende motoren: een 2.0 TSI (220 pk) en een 2.0 TDI (184 pk). De eerste krijgt het voor elkaar om in 6,8 seconden van 0 naar 100 km/u te knallen en een top van 248 km/u te bereiken (met handgeschakelde zesbak), 6 km/u sneller dan de vorige RS. De diesel houdt 'm net niet helemaal bij met een 0-tot-100-tijd van 8,1 seconden en een top van 232 km/u.

Naast de voor dit model gebruikelijke zeeën van ruimte en goed gevonden handigheidjes (die ijskrabber!) heeft de Octavia RS een uitgeklopte carrosserie, een met 12 mm verlaagd onderstel en een multi-link achteras meegekregen. De motoren zijn tot 19 procent zuiniger geworden; we verwachten inmiddels niet meer anders. Progressieve besturing, een elektronisch XDS-differentieel en bi-xenon koplampen met led-dagrijverlichting zijn standaard, evenals sportstoelen en een keur aan veiligheidsgebbetjes. Velgen zijn er in vier soorten en in de maten 17, 18 en 19 inch. Uiteraard is ook deze RS weer als Combi te bestellen, zodat je nog meer boodschappen/koffers/honden door elkaar kunt husselen op rotondes.

In de tweede helft van dit jaar komt de Octavia RS op de markt. De prijzen zijn nog niet bekend.

Reacties