Smart steekt zich in het nieuw en doet het meteen maar goed ook. Want niet alleen de ForTwo is van voor- tot achterbumper nieuw: de ForFour maakt een comeback!

Wat zullen we eens zeggen van het uiterlijk van de nieuwe Smarts..? De ForTwo is compleet anders, hoewel die afwijkend gekleurde 'veiligheidscel' nog wel voor de herkenning zorgt. Met name de neus is eh… apart. Waar de vorige nog iets schattigs had, moeten de nieuwe vierkantere vormen kennelijk voor extra stoerheid zorgen. Wat ons betreft wel een stoerheid die ons vooral enorm doet denken aan Frank, dat mini-bulldogje uit Men In Black ('Who Let The Dog Out…?'), maar goed. Misschien dat we hem eerst eens in het echt moeten zien. Ofzo.

De ForFour heeft ook dat front, maar ziet er doordat hij nu eenmaal een forse klap groter is, geproportioneerder uit. Zijn wielbasis is met 2,49 meter dik 60 centimeter langer dan die van de ForTwo – logisch, er moeten mensen achterin kunnen. In totaal is hij 80 cm langer dan de ForTwo.

De technische basis voor beide Smarts is de Renault Twingo, waarmee ze dus in ieder geval zijn achterwielaandrijving gemeen hebben. Er zijn voorlopig twee motoren, beide driecilinders. De eerste is 999 cc groot en levert 71 pk, de ander is iets kleiner (898 cc). maar mikt er dankzij een turbo 90 pk uit. Het koppel bedraagt 91 respectievelijk 135 Nm.

Gelukkig is er ook nieuws qua versnellingsbakken: je kunt beide Smarts krijgen met een handgeschakelde vijfbak of met een zestraps automaat met dubbele koppeling; zijn we in elk geval van die ellendige gerobotiseerde handbak van de vorige Smart af. 

De nieuwe Smarts komen in november naar Nederland.

 

Reacties

Meer van TopGear