Laten we het maar gewoon toegeven; Nederlanders missen de genetische aanleg om in de sneeuw te rijden. In Finland driften kleuters al moeiteloos met hun loopwagen en kunnen de vaste bezoekers van de donderdagavondbingo nog beter in de sneeuw rijden dan jij. Het is oké, jij kunt er ook niets aan doen. Maar daarom is het wel verstandig om aankomend weekend extra goed op te letten. Het beste advies: blijf thuis als je niet de weg op moet. Sneeuw is een onvoorspelbaar en naar goedje voor de automobilist, en de omstandigheden op onze wegen zijn er op dit moment nog minder ideaal voor.

Extra oppassen door de avondklok

‘Tijdens de uren van de avondklok is het extra gevaarlijk op de weg. Het zout wordt door het weinige verkeer niet goed genoeg ingereden en de wegen zullen dus lastig schoon te houden zijn. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg. Het is zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn’, zo meldt het ANP. Dit advies is dus voor iedereen die voor zijn of haar werk na 21:00 uur de weg op moet. De rest moest sowieso al thuis blijven. Maar vergis je niet: juist ook de ochtend na zo’n stille avond en nacht zullen de wegen lastig begaanbaar zijn. De verwachting is dat het verkeer er maandagochtend nog steeds hinder van zal ondervinden.

Driftsneeuw is niet wat je denkt dat het is

In het noorden en het midden van Nederland kan van zaterdagavond tot en met zondag 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. ‘Dit zal leiden tot driftsneeuw (stuivende sneeuw en vorming van sneeuwduinen), sneeuwjacht (sneeuw die horizontaal door de lucht stuift) en in het noorden komt het mogelijk zelfs tot een sneeuwstorm’, aldus het ANP. Driftsneeuw, voor de duidelijkheid, is dus niet het type sneeuw dat uitnodigt om een parkeerplaats op te zoeken en te gaan spelen.

‘In het zuiden van het land kan het in eerste instantie juist gevaarlijk glad worden door langdurige ijzel. Later valt ook daar op veel plaatsen 5 tot 10 centimeter sneeuw. Alleen Zuid-Limburg krijgt mogelijk geen sneeuw’, vervolgt het bericht van ANP. Door de voor Nederland enorm lage temperaturen neemt de werking van het strooizout ook nog eens verder af. Moet je de weg op, kijk dan goed uit. Hoef je niet de weg op, blijf dan thuis.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear