Vanaf de eerste keer dat iemand op de rug van een ezel klom, zijn er waarschijnlijk mensen geweest die de discussie aangingen of die beesten niet veel te snel liepen. Op de Duitse Autobahn is dat niet anders: al jaren voert men daar een discussie over een maximumsnelheid. Tot nu toe waren voorstellen om een snelheidslimiet op de Autobahn in te voeren altijd vrij kansloos, maar voor het eerst willen tegenstanders in gesprek over het afremmen van de bestuurders.

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland legt veel druk op de energietoevoer voor de rest van Europa – dat merk je wel aan de pomp. Eerder werd er al aangevoerd dat de snelheid op de Autobahn omlaag moest om brandstof te besparen. Maar er is nu een reden waarom de grootste oppositiepartij in Duitsland (CDU) wil onderhandelen over een maximumsnelheid. Iets waar ze voorheen fel tegenstander van waren. Ze hebben echter wel een voorwaarde.

De kerncentrales moeten open blijven

Momenteel is Duitsland druk bezig met het sluiten van kerncentrales. Dit is nog een beslissing uit 2011, lang voordat er sprake was van een oorlog in het oosten van Europa. Het sluiten van de kernreactoren maakt Duitsland afhankelijker van andere energiebronnen en dat wil de CDU niet. De oppositiepartij wil dus graag de kernreactoren langer open houden. En in ruil daarvoor willen ze dan best een snelheidslimiet op de Autobahn invoeren.

Discussie snelheidslimiet op de Autobahn is ‘koehandel’

Door de Duitse media wordt het ook wel ‘koehandel’ genoemd en niet iedereen is het ermee eens. De partij SPD vergeleek het in het ontbijtnieuws van de Duitse RTL met het ruilen van gevangenen. Overigens zijn er nog een hoop partijen tegen de snelheidslimiet op de Autobahn, waarbij het grootste argument vaak is dat het invoeren van een maximumsnelheid overal op de Duitse snelweg een te kleine impact zou hebben op het besparen van brandstof of het reduceren van de uitstoot.

Lees ook: Ben je nog wel verzekerd als je heel hard rijdt op de Autobahn?

De grootste oppositiepartij is dus nog niet per se voorstander, maar ze hebben dus al aangegeven dat er eigenlijk voor het eerst onderhandelingsruimte is. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat er écht een beslissing wordt genomen over een maximumsnelheid. Mocht het zover komen, dan gaat het waarschijnlijk om een maximumsnelheid van 130 km/u.

Dit is het langste stuk Autobahn zonder maximumsnelheid

Hier kun je het langst plankgas rijden

Reacties

  • Yinci heeft op 26 juli 2022 geschreven:

    Het zou zonde zijn als ze een echt Duits stukje cultuur wegdonderen alleen omdat er nu een oorlog woedt. Het is niet alsof het dan een tijdelijke maatregel is die weer weggaat als de oorlog voorbij is. Kan me ook goed voorstellen dat het aantal ongelukken dan ook groter wordt.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear