We weten het, we weten het, wéér een autofabrikant die belooft elektrisch vliegtuig te gaan bouwen binnen een verdacht kort tijdsbestek. Stellantis – het moederbedrijf van merken als Fiat, Alfa Romeo en Peugeot – lijkt dit project erg serieus te nemen. Zo serieus dat ze 150 miljoen dollar investeren in het Amerikaanse bedrijf Archer, dat sinds 2018 bestaat.

De Archer Midnight is een zogenoemde eVTOL, wat staat voor electric Vertical Take-Off and Landing. Het vliegtuig kan dus net als een helikopter recht omhoog opstijgen en weer verticaal landen, zonder een grote landingsbaan. Na het opstijgen, kantelen de propellers en functioneert deze VTOL als een conventioneel propellervliegtuig. Maar dan wel helemaal elektrisch.

Beperkte actieradius, snelle laadtijd

De Archer Midnight heeft zes batterijpakketten die samen zorgen voor een actieradius 160 kilometer. Niet indrukwekkend voor een vliegtuig inderdaad, maar de Archer Midnight richt zich ook niet op intercontinentale vluchten. De accu’s zouden binnen tien minuten weer opgeladen moeten zijn, dus na het in- en uitstappen kan de eVTOL gelijk weer verder. De topsnelheid van de Midnight is 240 km/u.

Er kunnen vier mensen in en je kunt in totaal 450 kilo aan bagage meenemen. Stellantis bemoeit zich sinds 2020 met het elektrische vliegtuig. De autofabrikant is zo onder de indruk van de voortgang van het project dat ze personeel beschikbaar stellen aan Archer. Volgend jaar al moet het vliegtuig in productie gaan. Gaan we straks met een eVTOL naar Texel op en neer?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)