Het terugdraaien van kilometertellerstanden is al (lees: pas) sinds 2014 strafbaar. Maar tot nu toe is er nog niemand vervolgd door het Openbaar Ministerie. Voor het eerst eist het OM nu vijf maanden celstraf voor de eigenaar van een autobedrijf in Leidschendam. De schimmige autoverkoper zou van zestien auto’s de tellers tot wel 180.000 kilometer hebben teruggedraaid.

De fraude kwam aan het licht toen een klant een auto kocht en het vermoeden kreeg dat de auto meer ervaring had dan de verkoper beweerde. Zodra hij op de site van de verkoper keek, zag hij de auto die hij inruilde geadverteerd staan met een lagere kilometerstand. Volgens de verdachte koopt hij de auto’s alleen in en kon hij niet weten dat de standen teruggedraaid zijn.

Het OM gelooft de garagist niet omdat de verdachte ‘sinds 2000 werkzaam is in de autobranche en wéét dat de kilometerstand in belangrijke mate bepalend is voor de waarde van een auto’. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak of de vermeende fraudeur de bak in moet.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie