Nederland is heus niet het enige land waar de inwoners gek zijn op een belastingvoordeeltje. In Canada bijvoorbeeld krijg je 5.000 dollar korting op een elektrische auto als de aanschafprijs onder de 45.000 dollar is. Tesla weet – ongetwijfeld mede dankzij ons land – wat zo’n voordeeltje kan betekenen voor de verkopen, dus ze besloten alleen voor Canada een speciale uitvoering te bedenken.

Een trucje voor een belastingvoordeel

Zo’n twee jaar geleden voegden ze aan het Canadese aanbod een Tesla Model 3 toe met 151 kilometer actieradius die 44.999 dollar kostte. Het ding is dus praktisch onbruikbaar, al helemaal bij koude temperaturen, waarbij de actieradius verder afneemt. Het was dan ook niet de bedoeling dat mensen deze versie gingen bestellen. De gemankeerde Model 3 had maar één doel: als Tesla een versie aanbood voor minder dan 45.000 dollar, dan kwam de duurdere versie van 55.000 dollar ook voor de subsidie in aanmerking.

Daarom was de Tesla Model 3 met 151 kilometer actieradius verstopt

Deze afgeknepen Tesla stond niet op de website. Het was een verborgen Model 3 die je waarschijnlijk alleen op speciaal verzoek kon bestellen. Maar ineens is de Tesla Model 3 met 151 kilometer actieradius in de configurator van Tesla in Canada verschenen. Je kunt de gekortwiekte sedan nu dus daadwerkelijk bestellen in Canada. De reden waarom de auto nu niet meer zo geheim is, is niet bekend. Waarschijnlijk is Tesla op het matje geroepen vanwege het trucje.

Wie hackt de Tesla?

Het schijnt dat de actieradius van deze Model 3 softwarematig beperkt is. Dat betekent dat de accu hetzelfde is als die van de Model 3 met meer dan 300 kilometer actieradius. Officieel zal Tesla deze begrenzer er niet af halen en er zijn bij ons geen gevallen bekend van mensen die de 151-kilometer versie bestelden en de volle potentie ontgrendelden. Het zal wel niet zo gemakkelijk gaan, maar in theorie zou het mogelijk moeten zijn, buiten Tesla om. Bij een Supercharger opladen zal dan niet meer gaan.

Reacties

 • Marius heeft op 14 april 2021 geschreven:

  De belasting voordeeltjes zijn alleen voor de rijke om ze nog rijker te maken

  • @ Marius heeft op 14 april 2021 geschreven:

   Als jij op school had geleerd om fatsoenlijk Nederlands te schrijven, had je hier ook bij kunnen horen.

   Reageer
  Reageer
 • Hollander heeft op 13 april 2021 geschreven:

  En dan klagen wij hier over onze belastingregels…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)