Als de coronacrisis ons iets leerde, is het dat je vanuit huis best veel gedaan kunt krijgen. En dat het best wel lekker is om dat extra uurtje per dag te hebben, waarin je niet in de auto zit. Inderdaad, heel onwennig voor ons om ‘niet autorijden’ te promoten. Maar het scheelt gewoon serieus in de CO2-uitstoot, blijkt uit onderzoek van de CE Delft voor Natuur & Milieu. En elke gram die we besparen, houdt nieuwe maatregelen buiten de deur.
Als 12 procent van mensen al anderhalve dag thuis blijft werken, scheelt dat 3 miljard gereden kilometers per jaar. Het zou bovendien 1,7 miljard euro opleveren en in totaal 78 miljoen uur aan reistijd. Eén op de tien mensen, anderhalve dag. Het zou bovendien 353.600 ton CO2 per jaar schelen. Om dat in begrijpbare termen te zetten: dat zijn zo’n 150.000 retourvluchten van Amsterdam naar New York. Daarbij zou de overheid minder hoeven te investeren in de infra. Laten we dat vooral in de zorg steken.
Klimaat balansdag
Het is niet de enige kleine ingreep die serieuze gevolgen heeft voor het klimaat. Eén dag geen vlees eten zou bijvoorbeeld 1.500 liter water besparen. Zo zijn er ongetwijfeld nog wat zaken te bedenken. Als we nou gewoon één dag per week een balansdag voor het klimaat inluiden, dan kunnen we over een jaartje de BPM iets omlaag schroeven en de accijnzen afschaffen. Of zijn we nu vrede aan het stichten zodat we beter bommen kunnen bouwen?
Reacties