‘Zoomzombies’ of simpelweg ‘Zoombies’ is de nieuwe term voor mensen die afgeleid zijn na een online meeting. Of gewoon in goed Nederlands: ‘zo gaar als een gympie’. Het is een fenomeen dat velen wel kennen sinds we een ruim jaar geleden te horen kregen dat we niet meer met groepen collega’s op kantoor mochten overleggen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen die veel in online meetings zitten slechter gaan autorijden. Ze nemen volgens het onderzoek ‘de afleiding mee de auto in’.

54 procent is gaar na een meeting

Root Insurance, een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij, onderzocht de kwestie. Zij ondervroegen 1.819 bestuurders en 54 procent gaf toe moeite te hebben met concentreren na een Zoom-meeting. Vooral de jongste doelgroep gaf aan hier last van te hebben. 64 procent van de mensen met een rijbewijs uit generatie Z (1990 tot 2012) gaf aan afgeleid te zijn na een online meeting.

Waarom je moe bent

Er zijn veel redenen waarom je uitgeput raakt van online meetings. Het langdurig moeten focussen zonder luchtig gepraat tussendoor is daar een van. Tegelijkertijd mis je de non-verbale interactie die je vaak onbewust opvangt, dus ook daarom moet je extra focussen om het volledige verhaal mee te krijgen. Het feit dat je naar jezelf kijkt, schijnt ook vermoeiend te zijn. Als mensen je ooit vragen of je ‘niet moe wordt van jezelf’ is het antwoord dus een volmondig ‘ja’. Daarnaast is het gewoon een lange zit.

Niet alleen Zoom, uiteraard

Het onderzoek spreekt specifiek over Zoom-meetings, maar ga er gerust van uit dat het bij Teams of andere online meetings net zo erg is. Het is alsof je moeder haar goedkope Kruidvat-tablet een iPad noemt. Antonomasie of genericide heet dat in mooie termen. In alle serieusheid is het wel een probleem, want afleiding achter het stuur kan voor veel ellende zorgen. Let dus goed op jezelf en probeer voldoende te ontspannen en ga even bewegen voordat je achter het stuur kruipt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)