Sinds ze uit de Formule 1 gestapt zijn, knaagt het een beetje bij Toyota. Eigenlijk willen ze zich toch wel als fabrieksteam met internationaal racen blijven bezighouden. Maar in welke hoek? Met welke auto? Vandaag kwam het hoge woord naar buiten: dit jaar zal het merk op Le Mans verschijnen – in de topklasse LMP1 – met twee hybride bolides.

De naam van het beestje is TS030 Hybrid, en het moet gezegd: aan z’n looks zal het niet liggen. Voor de aandrijving zorgt een compleet nieuw ontwikkelde 3,4-liter benzine-V8 die wordt geholpen door twee elektromotoren: één op de vooras en één op de achteras. Deze mogen niet tegelijk gebruikt worden, dus we kunnen ons zo indenken dat de voorste bijschakelt in de bochten en de achterste bij rechtuit accelereren. Of zoiets. Hoe dan ook is het interessante techniek, waarvan we ongetwijfeld binnenkort de details en specificaties te horen krijgen.

De auto’s komen voor het eerst in actie tijdens de 6 uur van Spa-Francorchamps op 5 mei. Daarna wordt het aftellen: de 24 uur van Le Mans staat op de planning voor 16 en 17 juni. Audi, maak je lichtgewicht borst maar nat.

Reacties

Meer van TopGear