
Het is altijd een effectieve manier om de snelheid ergens naar beneden te krijgen: trajectcontroles. Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen: met camera’s wordt je snelheid in de gaten gehouden. Er zijn diverse ijkpunten. Als blijkt dat er te weinig tijd tussen zit, rijd je dus te snel en krijg je een boete. Dat betekent doorgaans dat het verkeer niet te hard gaat rijden op dat stuk. Bij een flitspaal is het toch vaak afremmen en weer gas geven.
In Nederland hebben we ook trajectcontroles: volgens het Openbaar Ministerie 31 stuks. Een schamel aantal in vergelijking met onze zuiderburen. Daar zijn ze er echt gek op. Volgens HLN staan er 976 in Vlaanderen. Niet heel België, alleen al in het land van Samson & Gert, Piet Piraat en K3 staan er zoveel trajectcontroles. Dat is een excessief aantal, helemaal in vergelijking met het zuidelijke deel van België, want in Wallonië zijn er slechts 40 trajectcontroles.
In Grimbergen zijn trajectcontroles ook heel erg populair
Een van de gemeenten is Grimbergen. De liefhebber denkt natuurlijk aan een blonde, dubbele of tripel Trappist. Maar het is ook een gemeente waar ze gek zijn op trajectcontroles. Je zou je kunnen afvragen of het alleen om de verkeersveiligheid te doen is. Als je het hele land volzet met trajectcontroles, wordt de kans groter dat je meer automobilisten kunt betrappen op te hard rijden.
Maar daar stopt het niet, want de slimme camera’s kun je voor veel meer dingen gebruiken dan alleen snelheid. Met de ANVR-camera kun je namelijk meerdere overtredingen registreren. En daar wringt het een beetje voor de VTC. VTC staat voor Vlaamse Toezichtcommissie (voor de verwerking van persoonsgegevens) en dat is de zogenaamde ‘privacywaakhond’. Volgens de VTC gaat het om de inkomsten en niet zozeer om de verkeersveiligheid.
De VTC eist dan ook dat de gemeente Grimbergen de trajectcontroles uitschakelt. Pas na hervorming van de plannen zou de gemeente de controles opnieuw mogen inzetten. Uiteraard had de gemeente Grimbergen hier geen zin in. Middels een spoedprocedure probeerde Grimbergen bij de Raad van State haar gelijk te halen, maar dat verzoek werd afgewezen. Toch probeert de gemeente het alsnog via andere juridische wegen.
Externe bedrijven doen de controles én pakken een deel van het boetebedrag
Het privacyverhaal krijgt een extra dimensie, want bijna 1.000 trajectcontroles beheren is een enorme opgave. Daarom werken de gemeenten met externe bedrijven. Daarbij gaan twee dingen mis. Ten eerste hebben die privébedrijven inzicht in alle data, want ook automobilisten die zich aan de regels houden, worden gefilmd. Ten tweede pakken ze een groot gedeelte van het boetebedrag.
Lees ook: Waarom je vaak auto’s te hard door de trajectcontrole ziet rijden (die geen boete krijgen)
Nu snappen we dat je niet elke dag in Grimbergen rijdt, maar deze zaak is erg belangrijk. Alle andere gemeenten zullen de zaak met argusogen volgen, want als blijkt dat de gemeente Grimbergen haar zaak wederom verliest, kan dat een precedent scheppen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Met dank aan Vincent voor de tip!
Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen camera…?