Wanneer je het land bent met de meeste trajectcontroles in Europa, is het niet gek dat er wel eens iemand beboet wordt voor te hard rijden. Het is wel handig om de meetapparatuur goed af te stellen. In het Belgische Schiplaken, onder de rook van Mechelen, kregen meer dan 200 automobilisten onterecht een boete voor te hard rijden bij een trajectcontrole.

Het zou in totaal gaan om 258 bestuurders. De fout in het systeem is een simpele. De controle stond ingesteld op maximaal 30 km/u terwijl er een maximale snelheid gold van 50 km/u. In eerste instantie werd het defect niet opgemerkt. Het duurde dertien dagen voordat de trajectcontrole weer goed was geprogrammeerd.

Hoe duur was de boete die onterecht werd uitgedeeld bij de trajectcontrole?

In België betaal je 50 euro voor de eerste 10 km/u die je te hard rijdt. Van 11 tot 30 km/u te hard betaal je 10 euro extra per kilometer die je te hard hebt gereden. Bestuurders die netjes 50 km/u reden – en dus volgens de trajectcontrole 20 km/u te hard reden – kregen een boete opgestuurd van 150 euro. Boetes in de regio waar de trajectcontrole stond, worden uitgedeeld door GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties) Rivierenland.

Een woordvoerder van het GAS reageert bij HLN: ‘Er zijn al de nodige stappen gezet tot rechtzetting. Iedereen die een onterechte boete heeft ontvangen is verwittigd en moet die natuurlijk niet betalen.’ Mocht een van de 258 bestuurders toch al de boete betaald hebben, dan kan er een terugbetaling geregeld worden.

Reacties

 • Hugo heeft op 10 september 2023 geschreven:

  Enkele maanden geleden kreeg ik een boete van 53 € omdat ik – op het traject Schiplaken tot Hofstade = ongeveer 750 meter – door een trajectcontrole afgevlagd was op 57 km/uur, gecorigeerd naar 51 km/uur !!!!!!!!!!!!!!!! terwijl de toegelaten snelheid er 50 km/uur is. Samengevat 53 € wegens “gecorigeerd 51 km/uur” !!!!! Bewijs maar eens hoe correct deze vaststellingen zijn. Voor de “Regio Boortmeerbeek” waaronder de traject-controle viel, is dit natuurlijk een goede zaak. Als je daar 50 km/uur rijd, heb je snel enkele auto’s achter jou. Finaal komt het allemaal op hetzelfde neer “kassa, kassa, kassa”.

  Reageer
 • Frans heeft op 8 september 2023 geschreven:

  Terugbetalen?ja maanden wachten en veel heel veel papieren invullen

  Reageer
 • Bas Leesberg heeft op 7 september 2023 geschreven:

  Dag Leander,

  Je hebt gelijk! Ik heb het direct aangepast.

  Bedankt voor je reactie!

  • Matts heeft op 7 september 2023 geschreven:

   Met alle respect, er valt wel meer aan te passen…
   – het basisbedrag van 50 euro voor snelheidsovertredingen tot 10km/u te snel is achterhaald. Dat is nu 53.
   – dat er 10 euro per kilometer te snel bijkomt klopt ook niet. Dat is 6 euro buiten bebouwde kom, en 11 euro binnen bebouwde kom.

   Voor een gecorrigeerde snelheid van 50km/u (dan meet het toestel een snelheid van 56km/u) op een plaats waar 30 is toegelaten zou de boete dan 163 euro bedragen.

   Reageer
  Reageer
 • Leander heeft op 7 september 2023 geschreven:

  Beste Bas,

  Als de eerste 10KM/h €50,- kost, en iedere KM/h daarna €10,- kost…. Dan kom je bij 20 KM/h op €150,- en niet op €250,-

  • Marc heeft op 7 september 2023 geschreven:

   Al twee keer onterechte snelheidsboete ontvangen. Twee keer dat ik heel zeker was dat dit echt niet kon. (Die ene keer omdat moto gevaarlijk inhaalincident maakte en andere keer omdat mijn wagen niet op die plaats was maar op vakantie in Frankrijk.)
   Na controle door hun hoefde ik niet te betalen maar stel me vragen of andere dan ook wel correct waren.
   Vertrouwen in de overheid is al jaaaaaren weg. Op andere vlakken ook al zaken meegemaakt.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear