We dachten dat we weinig enerverende trainingen hadden gezien, maar de eerste vrije training voor de GP van Canada 2023 spant de kroon. Binnen vier minuten hield de actie op, omdat er problemen waren met de camerabeelden. Gelukkig zijn de technische mankementen opgelost voor VT2. Deze sessie duurt een half uur langer door de problemen in het eerste deel.

Wanneer het startschot voor de training is gegeven, komen vrijwel alle coureurs direct de baan op. Nog een training zonder tijd op de baan, dat laten de teams niet nog eens gebeuren. Verstappen is direct de snelste, maar meldt wel wat problemen. Volgens hem zijn de momenten van terugschakelen ‘een grap’. Toch zit de snelheid er dus goed in.

Na het eerste, extra half uur valt de Haas van Hülkenberg stil. Op het start/finishgedeelte tuft zijn auto rookpluimen uit de bips. De marshalls komen de baan op en blussen de auto van Hülkenberg. Later zijn er – net als in de eerste training – problemen voor Alpine. Deze keer valt de A523 van Ocon stil. Ook hij wordt beveelt om zijn auto op een veilige plaats te parkeren.

Daar is de regen

Met nog een paar minuten te gaan komen wat coureurs naar buiten op de intermediates. Echter lijkt er nog geen regen uit de donkere wolken te vallen. Leclerc wordt dan ook gevraagd naar hoe de banden voelen. ‘Slecht, het regent niet’, antwoordt hij stoïcijns. Toch krijgt Ferrari gelijk door de coureur op het regenrubber te zetten. In de haarspeldbocht regent het dat het giet terwijl het op andere delen van de baan kurkdroog is. Weersomstandigheden die we eerder zouden plaatsen bij Spa of de Nordschleife.

Later valt de regen ook op andere delen van de baan. En hoe. Volgens Valtteri Bottas is het goed weer voor … een eend. We nemen aan dat hij doelt op het dier, niet de Citroën. Hoe dan ook, als dit de race was geweest, dan was die sowieso afgevlagd omdat het te gevaarlijk is. Nu zijn er nog maar een paar minuten op de klok en laat de wedstrijdleiding het voor wat het is.

Uiteindelijk rijdt Lewis Hamilton de snelste tijd, vlak voor zijn teamgenoot George Russell. Heeft Mercedes dan eindelijk de snelheid te pakken? Misschien wel, maar juich niet te vroeg Merc-fans. Wanneer de baan op zijn best is, rijdt Verstappen geen snelle ronde op de zachte band. Had hij dat wel gedaan, dan was hij hoogst waarschijnlijk de snelste geweest. Op naar morgen wanneer we erachter komen wie vanaf pole-position mag starten. Of dadelijk eigenlijk… Een goede nacht gewenst!

Uitslag van de tweede vrije training voor de GP van Canada 2023

 1. Hamilton
 2. Russell
 3. Sainz
 4. Alonso
 5. Leclerc
 6. Verstappen
 7. Bottas
 8. Pérez
 9. Stroll
 10. Gasly
 11. Piastri
 12. Magnussen
 13. Norris
 14. Zhou
 15. Tsunoda
 16. De Vries
 17. Albon
 18. Ocon
 19. Sargeant
 20. Hülkenberg

Hoe laat begint F1 in Canada?

Zaterdag
3e vrije training: 18:30 uur – 19:30 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 20:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie