Afgelopen weekend is Giotto Bizzarrini op 96-jarige leeftijd overleden. Bizzarrini werkte onder meer mee aan de Ferrari 250 GTO en je kunt hem gerust zien als de vader Lamborghini V12. Ondanks zijn indrukwekkende cv bleef Bizzarrini bescheiden. Zo omschreef hij zichzelf als ‘een eenvoudige werknemer’. Maar daarmee deed Bizzarrini zichzelf tekort. Veel tekort.

In de jaren vijftig studeerde hij af als ingenieur en kwam terecht bij de racedivisie van Alfa Romeo, genaamd Ferrari. Hier stond hij aan de basis van de 250 GTO en de 250 ‘Breadvan’. Na zijn tijd in Maranello richtte hij zijn eigen bedrijf op. Onder de naam Società Autostar werkte hij voor automerken en maakte hij onder andere de geweldige Iso Grifo. Op de eerste foto zie je Bizzarrini naast deze auto.

De V12 van Giotto Bizzarrini wordt nog steeds gebruikt

Hij ging ook aan de slag bij een nieuw bedrijf genaamd Lamborghini. Daar stond Bizzarrini bekend als de uitvinder van de Lamborghini V12. De eerste 3,5-liter twaalfcilinder produceerde zo’n 320 pk en kwam in de Lamborghini 350 GT te liggen. Het vormde de basis voor de Lambo V12 zoals we die nu kennen. Bizzarrini zou tot en met de Murciélago aan de twaalfcilinder blijven werken.

Nu is zijn naam nog steeds verbonden aan het maken van geweldige sportauto’s. Zo is er een moderne kopie van de Bizzarrini 5300 GT gebouwd. Daarnaast is er een nieuwe partij opgestaan die onder de naam Bizzarrini werkt aan de Bizzarrini Giotto, een model dat ‘de visie van Giotto moet hervormen’. Zo blijft de naam Bizzarrini gelukkig voorlopig nog bestaan.

Reacties

  • Wil heeft op 16 mei 2023 geschreven:

    Waarschijnlijk de laatst overlevende grootheid in de historische sportwagen industrie. Een groot gemis maar zijn geweldige input zal gekoesterd worden door de huidige liefhebbers. Ik heb hem een maal mogen ontmoeten en de hand schudden en denk daar regelmatig nog aan terug.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear