De veiligste plek in de auto is voorin

Moet je shotgun roepen of kun je het maar beter tactisch vergeten?

Foto('s): Toyota of Surprise / FacebookToyota Camry 2018 crash
Foto('s): Toyota of Surprise / FacebookToyota Camry 2018 crash
Foto('s): Toyota of Surprise / FacebookToyota Camry 2018 crash
Foto('s): Euro NCAP
Foto('s): TwitterPorsche Panamera crash nieuwegein
Toyota Camry 2018 crash
Toyota Camry 2018 crash
Toyota Camry 2018 crash
Porsche Panamera crash nieuwegein

De strijd om de voorstoel is zo heftig, dat we noodgedwongen de officiële regels voor shotgun moesten opstellen. Relaties en vriendschappen stonden op het spel. Iedereen was zo druk bezig met het claimen van de voorste zetel, dat ze zich niet afvroegen of ze dat wel moesten doen. Want wat is de veiligste plek in de auto?

Goed nieuws voor iedereen die sneller dan Billy the Kid is met het roepen van shotgun: de veiligste plek in de auto is voorin. Volgens het Insurance Institute for Highway Safety, de Amerikaanse Euro NCAP, loopt de ontwikkeling van veiligheid voor mensen achterin de auto achter.

De passagiers achterin hebben bijvoorbeeld geen airbags voor zich. Ook spannen de gordels zich niet aan wanneer de auto een potentiële crash detecteert en zijn er geen systemen die de spanning van de gordels juist weer limiteren wanneer dat nodig is.

airbag achterFoto('s): ZF Friedrichshafen AG
Deze knalbanaan beschermt passagiers achter

Volgens de IIHS hebben passagiers achterin de auto vooral kans op borst- en hoofdletsel bij een ongeval. De instantie ziet graag airbags in bijvoorbeeld het dak of in de stoel voor de achterpassagier. Bijvoorbeeld de airbag die ZF ontwikkelde. De knalbanaan zou de achterbank een stuk veiliger maken.

Foto: Toyota Camry wordt hatchback en Porsche Panamera crash in Nieuwegein

Reacties
  1. Ron zegt op 7 mei 2019 om 17:15:

    Het klopt niet altijd dat achterpassagiers helemaal geen airbag hebben. Mijn Ford Mondeo (2016 model) heeft op de achterbank gordels waarin een airbag zit verwerkt, je ziet en voelt dat direct als je de gordel vastpakt door de dikke “sleeve”. Het is dus niet een airbag zoals in het stuur maar er zit wel degelijk een gordelspanner en een vorm van gordijn-airbag voor het lichaam van mijn achterpassagiers . Als je van achter aangereden word zit er overigens een grote kofferbak achter die als mooie kreukelzone in de rug werkt maar voorkomen is beter dan genezen 🙂

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken