We geven toe: dit is een mooi haakje om bandenslijtage weer eens onder de aandacht te brengen. De Engelse tak van Halfords – waar je ook gewoon je verchroomde schakelpookjes kunt kopen – heeft een onderzoek gedaan naar de gevaren van bandenslijtage. De onderdelenwinkel meent dat mensen onbewust ‘te hard’ rijden als ze met te weinig profiel onderweg zijn.

De Engelse tegenhanger van Autostyle-huisdealer kijkt naar de remweg van versleten banden. Als je 50 km/u zou rijden met oud rubber, dan is je remweg net zo lang als een auto die 56 km/u rijdt. Wie op de snelweg 100 rijdt op versleten donuts, kan qua remweg net zo goed 115 km/u rijden. Bij 30 km/u rij je qua remweg eigenlijk 33 km/u, als je met versleten hoepels rijdt.

Volgens het onderzoek van de Engelse Halfords tuft maar liefst één op de zeven inwoners van Engeland vrolijk rond met gevaarlijk versleten rubber. De data halen ze uit hun eigen garages; daar krijgt 14 procent van de bezoekers het advies de banden te vervangen. Het kan natuurlijk zo zijn dat ze vooral klanten krijgen die niet te veel willen spenderen aan onderhoud en graag beknibbelen op banden.

In werkelijkheid rij je nèt wat langzamer

Het verhaal is duidelijk: als je versleten banden hebt, is de remweg langer. Iets om rekening mee te houden, dus. Maar grappig genoeg rij je feitelijk met versleten banden nèt iets langzamer. Door de slijtage neemt de omtrek van de band af en het wiel wordt dus iets een paar millimeter kleiner. Rol maar eens een euromunt één omwenteling en daarna een rol ducttape: de grotere rol komt verder.

Lees ook: Eerste banden zonder lucht gaan de weg op

Als het versleten wiel net zo snel draait eentje met een nieuwe band, rijdt de auto met de nieuwe band ietsjes harder. De kilometerteller in de auto meet namelijk het aantal omwentelingen, niet de GPS-snelheid. Al is het verschil in snelheid waarschijnlijk nauwelijks merkbaar. Dit is dus geen reden om met een versleten band harder te gaan rijden, want dan heb je het verhaal niet goed begrepen.

Hoeveel ‘te hard’ rij je met versleten banden?

Echte snelheid Remweg gelijk aan
110 km/u125 km/u
100 km/u115 km/u
80 km/u90 km/u
60 km/u66 km/u
50 km/u56 km/u
30 km/u33 km/u

Cijfers: Halfords.com } Herberekening naar Nederlandse maximumsnelheden: TopGear Nederland

Reacties

  • Alias heeft op 30 oktober 2023 geschreven:

    Op wat voor oppervlak is dat en met welke weersomstandigheden? Met droog weer kan ik me daar niets bij voorstellen. Met nat weer is het uiteraard een ander verhaal.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)