Als je ergens al twee jaar werkt, is het vrij gênant als de grote baas binnenkomt en zichzelf aan je voorstelt. Nog gênanter is als hij het een halfjaar later weer doet. En daarna weer. Je maakt gewoon geen blijvende indruk, blijkbaar. Het automerk Vinfast moet zich ook zo voelen. Want hoewel ze al sinds 2022 dealers hebben in Nederland (al zijn het er maar twee), durven we te gokken dat bijna niemand het merk kent. ‘Oh, was jij er ook? Hoe lang zit je daar al?’

VinFast, een merk dat ooit met veel bombarie aankondigde Europa te veroveren, heeft besloten zijn twee Nederlandse showrooms in Rotterdam en Den Haag te sluiten. Het merk, dat in 2022 zijn eerste stappen op de Nederlandse markt zette, heeft in totaal slechts 35 auto’s op Nederlands kenteken weten te krijgen. Een schamele prestatie, zeker gezien de ambitieuze plannen die het bedrijf had. Of heeft. Ergens wel jammer, want het verhaal achter het merk is sympathiek.

Van directe verkoop naar het ouderwetse dealermodel

De sluiting van de showrooms betekent niet het einde van VinFast in Nederland. Het merk stapt over op een traditioneel dealermodel en is op zoek naar franchisepartners om zijn auto’s te verkopen. Een opmerkelijke wending, aangezien VinFast aanvankelijk koos voor een model waarbij het merk zelf de verkoop en service regelde. Deze strategie lijkt nu niet meer houdbaar, gezien de tegenvallende verkoopcijfers en de hoge kosten om alles zelf te doen.

VinFast begon met grote ambities. Het charterde vliegtuigen vol journalisten en influencers om zijn fabriek in Vietnam te tonen en zijn elektrische SUV’s te promoten. Naar verluidt werd hier vooral veel gedronken en gegeten, maar weinig gereden. De auto’s, zoals de VF8 en VF9, werden gepresenteerd als serieuze concurrenten voor gevestigde orde. Echter, de realiteit bleek weerbarstig. In de Verenigde Staten kreeg de VF8 vernietigende recensies, en ook in Europa bleef de interesse uit.

De cijfers liegen niet

In 2024 wist VinFast zijn omzet met 58 procent te verhogen naar ongeveer 1,6 miljard euro. Goed nieuws? Misschien niet, want daar stond een verlies van 2,8 miljard euro tegenover. Het bedrijf leverde wereldwijd net geen 100.000 auto’s af, maar de kosten bleken te hoog en de verkoopcijfers te laag om winstgevend te zijn. Ach, het is nog niet zo erg als Nissan. Het Japanse merk maakte een kleine inschattingsfout waardoor het verlies niet 500 miljoen euro was, maar 4,5 miljard euro.

Wat betekent dit voor Nederland?

Voor de Nederlandse consument betekent dit dat de VinFast-showrooms verdwijnen, maar dat het merk niet volledig verdwijnt. Het is afwachten of VinFast geschikte dealers vindt die hun auto’s willen verkopen. Gezien de beperkte bekendheid en de matige verkoopcijfers is het de vraag of dealers zich willen verbinden aan een merk dat nog geen stevige voet aan de grond heeft gekregen. Misschien als de dealers eerst mee worden genomen op een snoepreisje naar Vietnam?

8 reacties op “Automerk waar je nog nooit van gehoord hebt (maar hier al jaren is), sluit alweer de showrooms in Nederland”

  1. Op geen enkele manier te vergelijken dus, zoals Henri terecht zegt.

    De Chinese autoindustrie staat gelijk aan overheidsinvloed of zelfs gelijk aan de overheid daar.

    Dat alleen al zou voor iedereen in Europa al genoeg reden moeten zijn om met een hele grote boog om die merken heen te gaan.

  2. @Henri:
    Wat je zegt is deels waar, maar overdreven:
    In China bestaan zowel staatsbedrijven (SOE’s) als private ondernemingen; veel grote autofabrikanten, zoals SAIC, FAW, Dongfeng, zijn (deels) staatsbezit. Andere bedrijven zoals BYD, Geely, NIO zijn formeel private ondernemingen, maar hebben inderdaad wel voordeel gehad van staatssteun, zoals goedkope leningen, belastingvoordelen en infrastructuur.

    In dat opzicht klopt het dat bijna alle Chinese autofabrikanten direct of indirect profiteren van staatssteun, vergelijkbaar met hoe bijvoorbeeld Tesla in de VS ook subsidies en belastingvoordelen kreeg.

    Europese autofabrikanten hebben óók staatssteun gekregen; denk aan de miljardensteun aan Renault en PSA tijdens crises.
    Duitsland gaf hulp aan Volkswagen en andere fabrikanten voor elektrificatie.
    Ook zijn er Europese subsidies voor EV’s, batterijproductie en research.
    Het verschil zit vooral in schaal en transparantie, niet in het bestaan van steun.

  3. R.T. Bahadoer, alleen jij begint over subsidies.

    Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat er geen enkele fabrikant is in China die niet eigendom is van de overheid of miljardenfinanciering heeft ontvangen. Dat is op geen enkele manier te vergelijken met enige vorm van steun in Europa.

    Dat is nog zonder alle exportsubsidies die ze krijgen, alle steun bij het verkrijgen van Westers IP via spionage, het illegaal toepassen van Westers IP doordat de overheid nergens bij ingrijpt en het ondersteunen van dwangarbeid.

  4. Wat het subsidiëren door overheid betreft is Alleen maar gissen. EU is de grootste subsidieerder . Met verkapte inpompen van geld in auto industrie. Recent het importheffing. Dit is ook indirect subsidieeren door de eigen industrie te beschremen

  5. Volgens mij doelt die reactie niet erop dat Vinfast Chinees is, maar dat de Chinese merken ook zullen verdwijnen. Of tenminste een aantal. En dat is alleen maar goed want op auto’s die onze gegevens naar overheidsservers in China sturen, zit ik niet te wachten.

  6. Wij hebben heel veel van deze auto’s in Vietnam gezien waar ze ook als taxi rijden.
    Ze zien er goed uit en ik zou er, als ik wat meer zekerheid zou hebben mbt dealers en garantie, zeker voor kunnen gaan.

  7. One down, many more to go. Al die Chinezen die nauwelijks iets verkopen zullen vroeger of later ook ploffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear