Een noedelwinkeltje lijkt niet de beste manier om uit te groeien tot een autofabrikant, maar toch is het iemand op wonderbaarlijke wijze gelukt. Dat is het verhaal achter het Vietnamese merk VinFast, dat binnenkort zijn eerste winkel opent in Amsterdam. Dit is het interessante verhaal achter het nieuwe elektrische automerk.

Het verhaal van VinFast begint in de jaren negentig. Dan zet ene Phạm Nhật Vượng, een briljant wiskundige uit Vietnam, voet aan land in Oekraïne. Zijn ouders waren niet rijk, want hij was net afgestudeerd aan een Russische universiteit. We vermoeden dat zijn ouders destijds niet heel blij waren dat hij niets ging doen met zijn dure opleiding.

Hij begint een noedelbarretje die al snel in de smaak valt bij lokale studenten. Dit groeit uit tot een bedrijf in kant-en-klare maaltijden. Binnen een mum van tijd is zijn bedrijfje zover uitgegroeid dat Nestlé er wel toekomst in ziet. Voor 150 miljoen dollar nemen ze zijn noedelbedrijf over.

Het eerste succes van Phạm Nhật Vượng

Veel mensen zouden het daarbij laten, een leuk huisje met bijpassende auto kopen en de rest van je leven genieten van je welverdiende centen. Maar Vượng niet. Aan het begin van dit millennium duikt hij in de markt van vastgoed en resorts. Ook dat slaat aan en in 2015 mag Vượng zichzelf de eerste miljardair van Vietnam noemen.

Vastgoed, winkelcentra, resorts, pretparken, scholen, universiteiten, vrijwillige ziekenhuizen, apotheken en big data-bedrijven zijn allemaal onderdeel van zijn bedrijf Vingroup. Wat schijnbaar nog ontbrak, was een eigen automerk. Zo ontstond VinFast. Zonder personeel, fabriek of ervaring stapt hij in zijn volgende avontuur.

De auto’s van VinFast

Binnen twee jaar staat VinFast op de autoshow in Parijs met twee auto’s: een aangepaste 5-serie en X5. Het ontwerp komt van ItalDesign af en Magna Steyr (bouwer van de Toyota Supra en Jaguar I-Pace) is verantwoordelijk voor de productie. VinFast wil eerst lokaal slagen. Het kersverse automerk profiteert daar van de naamsbekendheid van de Vingroup.

De bestellingen stromen binnen. Vandaag, drie jaar na de introductie van de benzineauto’s, stopt VinFast met de verbrandingsmotoren. Vanaf nu gaan ze vol-elektrisch met de kleine VF5 en vier crossovers (de VF6, VF7, VF8 en VF9). Voor die laatste twee benadert VinFast het legendarisch Italiaanse ontwerphuis Pininfarina.

Nu ook VinFast in Nederland

Het feest houdt maar niet op. Aan het begin van volgend jaar komen ze ook naar Nederland met een dealer in Amsterdam. Een jaar later moeten er ook ‘winkels’ in Rotterdam en Den Haag komen. De 8 komt met een actieradius van 420 km en 383 pk terwijl de 9 een vermogen heeft van 408 pk en 438 kilometer ver komt.

VinFast is bezig met de bouw van een fabriek in Amerika. In de tussentijd zoeken ze ook een locatie om een fabriek in Europa neer te zetten. Iemand nog wat hectaren over toevallig? Wanneer de fabriek in de VS af is, heeft Vượng 10 miljard dollar in zijn autoavontuur gepompt. Als de evolutie van het merk net zo gaat als de rest van de Vingroup, hoeven we niet lang te wachten tot we een oordeel kunnen geven op de auto’s.

Advertentie

Reacties

  • Doe maar niet heeft op 27 oktober 2022 geschreven:

    Buy European!

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie