Er is vast een Instagram-goeroe woonachtig in Dubai waarvan je voor een hoop geld een cursus kunt kopen die kan uitleggen hoe dit werkt, maar wij snappen er geen snars van. Blijkbaar is de Vietnamese autobouwer Vinfast meer waard dan de Volkswagen Groep (64 miljard euro), Ford (44 miljard dollar), General Motors (41 miljard dollar) of BMW (63 miljard euro). Klein detail: ze verkopen nauwelijks auto’s. Tesla is met een beurswaarde van 650 miljard euro nog een stuk meer waard.

Het bedrijf ging deze week naar de beurs en de aandelen (waarvan 99 procent nog in handen zijn van de oprichter) vlogen naar de 85 miljard dollar, zo’n 78 miljard euro. Om daar een duidelijker beeld bij te vormen: dit zijn 174.301.675.960 Chicken McNuggets. Volgens De Volkskrant bouwde het automerk vorig jaar 7.400 auto’s, waarvan er 3.000 naar de VS gingen. Het schijnt dat ruim 2.800 daarvan nog niet op kenteken staan, maar ergens in een showroom staan te verstoffen.

Volgens De Volkskrant kocht Vinfast een bedrijf op dat niets meer dan een ‘lege huls’ was om zo de beurs op te kunnen. ‘Door die huls op te kopen, kreeg Vinfast toegang tot Wall Street zonder dat het veel tijd en geld hoeft te spenderen een volledige prospectus, dure bankiersadviezen en net zo dure juridische bijstand. Het ontneemt beleggers ook het volledige zicht op de financiële gezondheid van de onderneming, die vorig jaar een verlies boekte van 2,1 miljard dollar’, meldt de krant.

Beleggers hebben er vertrouwen in

Een bedrijf dat nauwelijks auto’s bouwt, de auto’s die het bouwt niet verkoopt en via een shortcut de beurs op gaat – blijkbaar hebben de beleggers er vertrouwen in. Of ze denken in ieder geval snel winst te kunnen boeken. Wij zouden ons pensioentje er niet op gokken, maar sowieso moet je nooit naar TopGear luisteren voor financieel advies. Inmiddels zijn de aandelen overigens alweer iets gezakt.

De website Rest of World plaatst nog een belangrijke kanttekening over de waarde. Omdat de oprichter 99 procent van de aandelen bezit, is het bijna onmogelijk om daadwerkelijk 85 miljard aan de aandelen te verdienen. Je moet immers voor miljarden euro’s aan kopers vinden. Op papier is de oprichter dus flink rijker geworden, maar hij koopt er voorlopig niets (vooruit, wel iets) voor.

En dan de auto’s nog

Als je nog eens wat leedvermaak zoekt: de auto’s van Vinfast worden gefileerd op het internet door de Amerikaanse media. De systemen zouden niet goed werken en het onderstel (in ieder geval dat voor de Amerikaanse markt) schijnt letterlijk misselijkmakend te zijn. Als tegengeluid schakelt het merk influencers in. Het devies luidt hoe dan ook: maak zelf eerst een proefrit voordat je tot aanschaf overgaat.

Vinfast komt naar Nederland

Vinfast is druk bezig met het openen van Europese vestigingen. In Nederland kun je ze bezoeken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Op Facebook zijn ze druk bezig de wereld te veroveren met rake berichten als ‘laat ons uw vakantieplannen weten in de comments hieronder’. Want in alle internetmarketingboeken staat dat je vragen moet stellen aan je volgers om engagement te creëren. We hebben overigens nog geen auto van Vinfast op Nederlands kenteken kunnen spotten.

Advertentie

Reacties

  • Analyst heeft op 18 augustus 2023 geschreven:

    Ongetwijfeld weet onze zelfbenoemde goeroe Maarten uit te leggen waarom dit toch heel logisch is. Iets met extreme potentiële groei of iets dergelijks…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie