Misschien weet je het niet eens meer, maar ook jij hebt ooit in auto met een 1.9 TDI gezeten. Al was het maar een taxi op vakantie. De onverwoestbare dieselmotor lag in bijna elk product van de Volkswagen Groep, van de Seat Alhambra tot de Volkswagen Polo. Diesel was haast synoniem voor Volkswagen. Dat tijdperk is voorbij, want nu is er bij VW nog maar één personenauto met één dieselmotor te bestellen.

De collega’s van AutoWeek spotten dat Volkswagen in Nederland stilletjes de dieselversies van de Golf uit het aanbod heeft gehaald. Maar als we verder kijken in het aanbod, komen we nergens meer dieselmotoren tegen bij de personenauto’s. Alleen de Passat kun je nog bestellen met de 2.0 TDI. Voor de duidelijkheid: de 1.9 TDI is al veel langer niet meer leverbaar.

Een woordvoerder van Volkswagen Nederland laat aan TopGear weten dat de meeste dieselmotoren voor personenauto’s al een tijdje uit het aanbod zijn. Dat het nu pas onder de aandacht komt, geeft ook wel aan hoeveel interesse er nog is voor dieselmotoren. In Duitsland kun je overigens nog wel meerdere personenauto’s van Volkswagen met een dieselmotor bestellen.

De rest van de Volkswagen Groep stopt ook met diesel

Audi kondigde in 2022 aan helemaal te stoppen met diesel in Nederland. Ook bij Seat en Skoda zien we geen dieselmodellen meer in de configuratoren op de website. Porsche liep iets voorop en liet in 2018 al weten dat ze geen modellen meer met dieselmotoren zouden gaan leveren. Je verwacht het niet, maar ook bij Bugatti is er geen diesel te krijgen.

Er rijden vast nog genoeg 1.9 TDI’tjes rond

De toch wel legendarische 1.9 TDI is zoals gezegd al een tijdje uit het aanbod verdwenen. Misschien dat dat de echte oorzaak is van het feit dat diesel niet meer zo populair is. We kunnen verder geen groot sjoemelschandaal of iets dergelijks bedenken dat eraan ten grondslag zou kunnen liggen. Overigens durven we wel te wedden dat de meeste TDI’tjes die hier nieuw verkocht zijn nog vrolijk rondrijden in het oosten van Europa.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)