De kentekenplaat van deze Volvo 740 Turbo verraadt al een heleboel over zijn bekende eerste eigenaar. Voor je gaat spieken, even een omschrijving: het betreft een Amerikaanse acteur die furore maakte in de jaren ’60, bekendstaat om zijn raceactiviteiten en onder andere in The Hustler en Butch Cassidy and the Sundance Kid speelde. Kenners zullen weten dat het om Paul Newman gaat. Hij verwisselde de 2,0-liter viercilinder motor voor een Amerikaanse V6.

Specifiek liet Newman de 3,8-liter V6-turbomotor uit een Buick Grand National in de Volvo 740 Turbo leggen. Daarnaast kwam er een handgeschakelde versnellingsbak met vijf versnellingen en een ‘Aero’-bodykit. De huidige eigenaar – die de auto kocht in 2017 – heeft de Volvo een nieuwe koppeling, brandstofpomp en injectoren gegeven. Ook de lampen, ruitenwissers en de gasveren van de achterklep zijn vervangen.

Nog meer aanpassingen aan de Volvo 740 Turbo

Ergens in zijn leven werd het onderstel van de Volvo aangepast met verlaagde veren met schokdempers van Bilstein, een sperdifferentieel, stabilisatorstangen en betere remmen. Nu zit er ook nog een speciale uitlaat op, een koude luchtinlaat en een geüpdatete boordcomputer. De auto heeft wel last van een olielekkage, maar dat moet wel te verhelpen zijn.

Aan het interieur lijkt door de jaren heen niet veel te zijn veranderd. Het leer heeft wat schade opgelopen en er zitten wat barsten in het dashboard, maar hé: er is een Sony CD-speler, een verstopte derde zitrij en een turbotimer in het dashboardkastje. En vergeet niet dat je in de oude Volvo 740 Turbo van Paul Newman rijdt.

De prijs van de 740 Turbo met V6-motor

Op de teller staat 76.000 mijl, wat ongeveer 120.000 kilometer is. Voor een oude Volvo 740 is dat haast niets. Bij de aankoop krijg je een certificaat dat aantoont dat de auto van de bekende acteur is geweest. De 740 staat te koop bij Bring a Trailer. Je moet er vlug bij zijn, want de veiling loopt af op 17 maart. Op dit moment is het hoogste bod 26.000 dollar; omgerekend zo’n 24.500 euro. Moet je ‘m nog wel even invoeren, natuurlijk. Iemand interesse?

Reacties

  • Ben heeft op 16 maart 2023 geschreven:

    In die configuratie heeft deze baksteen geen EU typegoedkeuring, dus invoer? Laat maar…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)