Grappig: de Volvo XC70 begon ooit als V70 XC (Cross Country). Nu hebben ze die modelnaam op orde, komen ze met de V40 Cross Country. Niet logisch. Volvo legt het als volgt uit: ‘De XC-modellen hebben een eigen crossover-karakter, met opvallende carrosserieën en bijvoorbeeld een verhoogde zitpositie. De Cross Country-modellen zijn expressieve all-road versies van onze dynamische wagons en hatchbacks.’ Dan weet je dat.

Goed, de V40 Cross Country lijkt dus een V40 te zijn met een hoop mat plastic en zilverkleurige panelen en verder weinig extra’s, als we Volvo mogen geloven. Dieper graven in het persbericht brengt aan het licht dat het onderstel van de auto ook 40 mm verhoogd is, dat hij maximaal 19 inch velgen kan hebben en dat die kekke kleur de stoere naam Raw Copper heeft.

Vierwielaandrijving? Dat kun je wel krijgen, maar alleen op het topmodel, de T5, met vijfcilinder turbo-benzinemotor (254 pk). Deze heeft ook standaard Hill Descent Control aan boord, waarmee je gemakkelijk van hellingen af kunt kruipen. Andere motoriseringen, die deze eigenschappen moeten missen, zijn bijvoorbeeld de T4 (180 pk), de fijne D4 (177 pk) en de zuinige D2 (115 pk, 3,8 l/100 km, 99 g/km CO2).

Vanaf november rolt de V40 Cross Country van de band in het Belgische Gent. Meer details over prijzen zullen we dan ook rond die tijd te horen krijgen.

Reacties

Meer van TopGear