Volvo is er klaar mee. De nieuwe XC60 staat in oktober bij de dealer, terwijl bij de lancering van het conceptmodel ruim een jaar geleden over 2009 werd gesproken. Het moge duidelijk zijn dat met een typenaam XC60 onder de XC90 wordt gemikt. De nieuweling is een echte Volvo, die van honderd meter afstand al herkenbaar zou zijn.

Van ene kant betekent dat, dat alle typische kenmerken als grille, taillelijn en verlichtingsvormen weer in volle hevigheid aanwezig zijn, maar aan de andere kant dat het merk niet bijster fantasievol uit de hoek komt. Kortom, Volvo speelt op veilig en heeft een aantal bijzondere kenmerken van de concept in de prullenbak gegooid. Dat is een gemiste kans!

 
De XC60 krijgt al eerste standaard City Safety. Dit elektronische systeem is gemaakt voor idioten die niet opletten in het stadsverkeer. Als de auto het nodig vindt, remt ie helemaal zelf. Wat blijft er dan nog voor de goedwillende automobilist over? Voortaan maar gewoon TopGear lezen achter het stuur van de XC60!
 
Als we naar de motoren kijken, dan valt te betwijfelen of de nieuweling niet beter XC80 had kunnen heten. Benzinerijders krijgen alleen de T6 voorgeschoteld met 285 pk. Een 5 cilinder zou toch ook al aardig voldoen en maakt de XC60 meer bereikbaar voor een ‘smallere’ beurs. Diesels zijn er natuurlijk ook, de D5 met zowel 185 als 163 pk. Vierwielaandrijving is voorlopig standaard, maar de lichtste diesel is ook in voorbereiding met louter voorwielaandrijving. Prima toch, niemand maakt z’n SUV graag vuil in het terrein.

Reacties

Meer van TopGear